09
Νοέ.
11

Αιτήσεις και εργασία στην Αγγλία

Το άρθρο μου σχετικά με την νέα αρχή στην Αγγλία είχε μεγάλη απήχηση καθώς φαίνεται και ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας. Μου ζητήθηκε από αρκετούς, και το θεωρώ χρήσιμο και εγώ, να περιγράψω λίγο την διαδικασία που ακολούθησα κατά την αναζήτηση εργασίας και να παραθέσω και μερικές γενικές σκέψεις για το «μεγάλο βήμα». Επειδή αναζήτησα εργασία στη βιομηχανία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών, η διαδικασία για άλλους τομείς ίσως διαφέρει λίγο. Επίσης αρκετά από αυτά που περιγράφουν αφορούν την Αγγλία συγκεκριμένα. Όμως πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση ισχύει και για άλλες χώρες και αντικείμενα εργασίας σε γενικές γραμμές. Αν κάποιος έχεις διαφορετικές εμπειρίες από άλλες χώρες θα ήταν χρήσιμο να τις παραθέσει στα σχόλια.

Αρχικά ξεκαθάρισα με τι ακριβώς θα ήθελα να ασχοληθώ. Όπως και με την προηγούμενη δουλειά μου στη Rare, ήθελα να ασχοληθώ με τεχνολογίες γραφικών και απεικόνισης (rendering and graphics programming) στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών. Δεν απέκλεισα και άλλους τομείς φυσικά, αλλά αυτή θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Η επιλογή μου αυτή πρόσεξα να υποστηρίζεται και από το βιογραφικό και το πορτφόλιο μου, διαφορετικά δεν θα είχα και μεγάλες πιθανότητες. Άλλο τι θέλω και άλλο τι μπορώ, ιδιαίτερα όταν δεν ψάχνω για junior θέση εργασίας (θέση που δεν απαιτεί εργασιακή εμπειρία δηλαδή).

Απέφυγα γραφεία ευρέσεως εργασίας και καλό θα ήταν να αποτελούν την τελευταία λύση για κάποιον που αναζητά εργασία (ή τουλάχιστον όχι τη μόνη λύση). Τα γραφεία αυτά συνήθως δεν έχουν γνώση του αντικείμενου της εργασίας και αξιολογούν τον υποψήφιο με βάση μια λίστα που τους δίνει η κάθε εταιρία (πχ τι πτυχίο έχει, αν ξέρει C, αν ξέρει γραφικά, αν έχει εργασιακή εμπειρία κλπ). Δεν μπορούν όμως να εκτιμήσουν την ποιότητα της γνώσης του υποψηφίου και το χαρακτήρα του. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να μην σου δώσουν καν την ευκαιρία για μια συνέντευξη. Επίσης θέλει προσοχή γιατί πολλά γραφεία ευρέσεως εργασίας είναι απάτες και ζητάνε λεφτά προκειμένου να κανονίσουν συνεντεύξεις, χαρτιά για την μετακόμιση κλπ.

Στην αναζήτηση εργασίας (στο εξωτερικό τουλάχιστον), το Ιντερνετ είναι ο καλύτερος σας φίλος. Αναζήτησα εταιρίες και θέσεις μέσω ιστοσελίδων όπως gamasutra, edge-online, mcv, gamesindustry.biz. Εδώ θέλει λίγο προσοχή γιατί οι περισσότερες θέσεις που διαφημίζονται εκεί είναι από γραφεία ευρέσεως εργασίας. Αν θέλουμε μπορούμε να απευθυνθούμε σε αυτά βέβαια, αλλά να μην μείνουμε μόνο εκεί. Επίσης μέσω του gamedevmap μπορούμε να εντοπίσουμε τις κυριότερες εταιρίες βιντεοπαιχνιδιών στην Αγγλία και όχι μόνο.

Το πώς επιλέγουμε εταιρία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τη φήμη της, την τοποθεσία της, το είδος παιχνιδιών που εξειδικεύεται, τις προοπτικές της και φυσικά αν έχει θέση στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει. Υπάρχουν εταιρίες που εξειδικεύονται σε ένα είδος παιχνιδιού, πχ η Codemasters που εξειδικεύεται στα παιχνίδια ράλι. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν τη φήμη παρατεταμένων ωραρίων εργασίας όπως η Rockstar North. Υπάρχουν εταιρίες που βρίσκονται στο Λονδίνο (πχ Sony) όπου το κόστος ζωής είναι αρκετά μεγάλο, ή στο πανέμορφο Brighton (Creative Assembly). Στην δική μου περίπτωση απέκλεισα αρχικά το Λονδίνο και εστίασα στα Midlands τα οποία τα γνωρίζω καλά και στο Brighton (είπα ότι είναι πανέμορφο;). Εντόπισα εταιρίες στις περιοχές αυτές, κοίταξα στις ιστοσελίδες τους για θέσεις εργασίας και κατέληξα σε 4-5 οι οποίες υποστήριζαν το αντικείμενο μου (κυρίως Creative Assembly, Playground, Blitz, Codemasters).

Μια αίτηση εργασίας (στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών ιδιαίτερα) πρέπει να συνοδεύεται από 3 πράγματα, το βιογραφικό, ένα συνοδευτικό γράμμα (covering letter) και ένα πορτφολιο. Το βιογραφικό πρέπει να καταγράφει, συνοπτικά, τις σπουδές, εργασιακή εμπειρία, ενδιαφέροντα και τα επιτεύγματα ίσως κάποιου. Επαναλαμβάνω πρέπει να είναι συνοπτικό, όχι πάνω από 2 σελίδες. Ξεχάστε να κομπλεξικά ελληνικά βιογραφικά των 20 σελίδων που καταγράφουν κάθε ημερίδα του υποψηφίου και όλες τις βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων που έχει. Το ότι έχετε δίπλωμα αυτοκινήτου δεν ενδιαφέρει κανένα. Το ότι ασχολείστε όμως με την ιστιοπλοΐα και τον εθελοντισμό ενδιαφέρει γιατί δείχνει άτομο με ποικίλες ασχολίες και ενδιαφέρον για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Προσπαθήστε να μην αφήσετε χρονικά κενά στο βιογραφικό, ότι και να κάνατε αναφέρετε το (όχι όμως ότι ζεσταίνατε τον καναπέ για 2 χρόνια και τρώγατε παστίτσια της μαμάς). Βάλτε εθελοντισμό, part-time εργασία, παρουσιάστε αυτό που κάνατε όμορφα. Σε κάθε εργασιακή εμπειρία, ακόμα και περίοδο σπουδών, εντοπίστε και παρουσιάστε δεξιότητες που αποκτήσατε (κάνοντας τες να δείχνουν σχετικές με το αντικείμενο εργασίας). Παράδειγμα την περίοδο σπουδών μου στην Πάτρα την παρουσιάζω στο βιογραφικό μου ως εξής:

«University of Patras, Greece. BEng in Computer Science and Engineering. The topic of my dissertation was the development and integration of multimedia authoring tools. Skills acquired: Software engineering, advanced mathematics, computer graphics, computer architecture, databases, digital electronics, image/signal processing, C/C++/Assembly, Unix/Windows Programming.»

Ακόμα και από την άχρηστη θητεία στο στρατό μπορείς να αποκομίσεις κάτι θετικό:

«Military service in the Greek Army. My duties included warehouse management and army logistics. Skills developed:Team-player/leader, responsibility, discipline, physical and psychological endurance.»

Γενικά στο βιογραφικό αποφεύγουμε να βάλουμε papers, συνέδρια, σεμινάρια κλπ εκτός και αν η θέση είναι ακαδημαϊκή.

Το συνοδευτικό γράμμα (covering letter) περιγράφει τις φιλοδοξίες σου, τονίζει ικανότητες σου και σημεία του βιογραφικού σου που είναι σχετικά με την θέση εργασίας, εξηγεί γιατί κάνεις αίτηση στην συγκεκριμένη εταιρία και θέση και τι μπορείς να προσφέρεις μέσω της θέσης αυτής. Πρέπει και αυτό να είναι σύντομο, όχι πάνω από μια σελίδα.

Τέλος το πορτφόλιο καταγράφει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια παιχνίδια που έχουμε φτιάξει, ή άλλες εφαρμογές ή γραφικά, μοντέλα κλπ (αν πρόκειται για θέση καλλιτέχνη). Σε κάθε πρόγραμμα/παιχνίδι/δουλειά μας περιγράφουμε το ρόλο μας και τι συνεισφέραμε σε αυτό. Screenshots των εφαρμογών κάνουν το πορτφολιο πιο ενδιαφέρον. Εδώ το μέγεθος δεν παίζει ιδιαίτερο ρολο μιας και αν φτάσει ο εργοδότης να ανοίξει το πορτφόλιο τότε σημαίνει ότι έχει διαβάσει βιογραφικό/γραμμα και ότι βρίσκει κάτι ενδιαφέρον σε εσάς. Το πορτφόλιο μπορεί να είναι κάποιο pdf ή ακόμα καλύτερα μια ιστοσελίδα. Αν το πορτφόλιο είναι σε pdf και πολύ μεγάλο (πάνω από 1-2 MB), μην το στείλετε με εμαιλ αλλά βάλτε το στο Dropbox και στείλετε το link.

Μην φτιάξετε ένα ίδιο βιογραφικό/γράμμα/πορτφόλιο και το στείλετε σε κάθε εταιρία. Η τριάδα (ιδιαίτερα βιογραφικό και γράμμα) πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της κάθε θέσης. Πχ αν η εταιρία φτιάχνει μόνο παιχνίδια ράλι γράψτε ότι είστε λάτρεις των παιχνιδιών ράλι (αν είστε). Ή αν η εταιρία φτιάχνει παιχνίδια για το iOS γράψτε κάτι και γιαυτό και τονίστε τυχόν γνώσεις σας σχετικές με την πλατφόρμα. Τα γενικόλογα βιογραφικά/covering letters ξεχωρίζουν και είναι άσχημα. Επίσης μην γράψετε ψέματα στο βιογραφικό/γράμμα μπορεί ίσως να τους πείσετε για μια συνέντευξη, αλλά μετά το ψέμα ίσως να αποκαλυφθεί πάνω στην κουβέντα και θα είναι άσχημο για όλους.

Πίσω στην δική μου περίπτωση, μετά από λίγες μέρες (στην περίπτωση της Playground ήταν σχεδόν την ίδια μέρα, στην περίπτωση της Creative Assembly ήταν 2-3 εβδομάδες), άρχισα να λαμβάνω εμαιλ με απαντήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απόκριση ήταν ότι βρήκαν ενδιαφέρον το βιογραφικό μου και ότι θα ήθελαν μια τηλεφωνική συνέντευξη μαζί μου. Έκανα συνολικά 3 τηλεφωνικές συνεντεύξεις οι οποίες διήρκησαν από 10 μέχρι και 40 λεπτά. Οι ποικιλία των ερωτήσεων ήταν μεγάλη, από το να περιγράψω την συνεισφορά μου σε ένα παιχνίδι που αναφέρω στο πορτφόλιο μου, μέχρι και τις γνώσεις μου σε C/C++ (με τεστ τα οποία μου υπαγόρευσαν στο χαρτί). Ως βάση της συνέντευξης χρησιμοποίησαν το βιογραφικό/γράμμα/πορτφολιο οπότε να είστε προετοιμασμένοι να μιλήσετε (με αυτοπεποίθηση) για οτιδήποτε γράφετε εκεί. Επιλέξτε κάποιο ήσυχο μέρος για να μιλήσετε (όχι από το κινητό σας), και να έχετε δίπλα χαρτί, μολύβι, τυπωμένα το βιογραφικό με σημειώσεις, γράμμα κλπ και ένα ποτήρι νερό. Μην σαν αγχώνουν τα Αγγλικά σας, είναι αναμενόμενο ότι δεν θα είναι πιθανώς καλά (οι Άγγλοι δεν έχουν γενικά πρόβλημα με αυτό). Μιλάτε αργά και καθαρά και μην βιάζεστε. Ότι και να πείτε δεν πρόκειται να το κρίνουν άσχημα οι συνομιλητές σας (τουλάχιστον όχι στο τηλέφωνο) και είναι πάντα ευγενικοί μαζί σας.

Μετά τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις και οι τρεις εταιρίες μου ζήτησαν να ανέβω Αγγλία για μιας πρόσωπο-με-πρόσωπο συνέντευξη. Αυτή η περίοδος ήταν λίγο δύσκολη καθώς έπρεπε να ανεβοκατεβαίνω Αγγλία. Τα εισιτήρια και τη διαμονή σας τα πληρώνουν συνήθως οι εταιρίες. Η συνέντευξη στην εταιρία συνήθως αποτελείται από συζήτηση πάνω στο βιογραφικό σας, κάποια τεστ γνώσεων για προγραμματισμό, γραφικά ή οτιδήποτε αφορά η θέση από άτομα σχετικά με το αντικείμενο και γνωριμία με τις ομάδες και τα παιχνίδια της εταιρίας. Η διάρκεια διαφέρει από εταιρία σε εταιρία, αλλά σίγουρα είναι πάνω από 2 ώρες.

Το αποτέλεσμα της πρώτης συνέντευξης δεν ήταν θετικό, η εταιρία θεώρησε ότι δεν ήμουν ακριβώς αυτό που έψαχνε. Απογοητευτικό πολύ, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Η δεύτερη συνέντευξη στη Blitz ήταν πολύ διαφορετική, καταρχάς διήρκησε 2 ολόκληρες μέρες. Κατά την διάρκεια των 2 ημερών η εταιρία σε βάζει σε μια ομάδα ανάπτυξης, σου δίνει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την ανάπτυξη παιχνιδιών και σου θέτει μερικά tasks να πραγματοποιήσεις. Στο τέλος των 2 ημερών κάνεις μια παρουσίαση του task σε άτομα σχετικά με το αντικείμενο. Κατά την γνώμη μου, αυτή ήταν η καλύτερη μορφή αξιολόγησης που έχω δει ποτέ, σε πραγματικές συνθήκες και πραγματικά εργαλεία. Επίσης γνωρίζεις και το εργασιακό χώρο και αποκτάς μια αίσθηση για το κλίμα. Γενικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος από την επίσκεψη. Και εκείνοι από ότι φαίνεται μιας και μετά από μερικές μέρες έλαβα προσφορά για την θέση του graphics programmer στην εταιρία.

Ήμουν θετικός για τη θέση αυτή καθώς έμεινα ευχαριστημένος και από την επίσκεψη αλλά κυρίως το αντικείμενο της εργασίας. Η μόνη μου αμφιβολία ήταν ότι ο μισθός που προσέφεραν δεν μου ήταν αρκετός για να μεταφέρω ολόκληρη την οικογένεια εκεί και να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Οπότε διαπραγματεύτηκα λίγο το μισθό και τους είπα ότι πιστεύω ότι δεν αντικατοπτρίζει τις ικανότητες μου (πάντα εξαιρετικά ευγενικά και με προσοχή για να μη κλείσει η πόρτα). Στην συνέχεια, και μετά από ικανοποιητική αύξηση που μου προσέφεραν, δέχτηκα τη θέση. Στην τρίτη συνέντευξη δεν πήγα ποτέ.

Αυτή ήταν λίγο πολύ η διαδικασία. Διήρκησε περίπου ενάμισι μήνα από τη στιγμή που έστειλα την πρώτη αίτηση μέχρι που δέχθηκα τη θέση. Είχε καλές και κακές στιγμές, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό!

Μερικές γενικές παρατηρήσεις αντί επιλόγου. Να είστε προσεκτικοί κατά την δημιουργία των βιογραφικών/γραμμάτων κλπ, να φροντίζετε να τονίζετε προσόντα σας και τι αποκομίσατε από κάθε εμπειρία (μην είστε μετριοφρονες), αλλά από την άλλη μην γράφετε ψέματα. Κάθε αίτηση για μια θέση να την διαχειρίζεστε και να την προσαρμόζετε ξεχωριστά, μην στείλετε μαζικές αιτήσεις με CC στο εμαιλ. Δείξτε πάθος για τα βιντεοπαιχνίδια (ή όποιο άλλο αντικείμενο σας ενδιαφέρει). Φτιάξτε παιχνίδια μόνοι σας ή με άλλους για να εμπλουτίσετε το πορτφόλιο σας. Εμπλουτίζετε συνέχεια τις γνώσεις σας διαβάζοντας πάνω στο αντικείμενο σας (θα βρείτε ατελείωτο υλικό στο Ιντερνετ). Να έχετε γνώση των ικανοτήτων σας και να στοχεύετε σε ανάλογου επιπέδου θέσεις. Παράδειγμα είναι άτοπο κάποιος που μόλις αποφοίτησε να κάνει αίτηση για μια Senior θέση, θα πρέπει να επιλέξει κάποια Junior. Τέλος, μπορείτε να διαπραγματευτείτε το μισθό σας αν νομίζεται ότι σας αδικεί, αλλά πάντα με ευγένεια. Κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθούν να σας κάνουν αύξηση (αν δικαιολογείται από τα προσόντα σας) γιατί στο στάδιο της προσφοράς θέση σας έχουν επιλέξει ανάμεσα σε πολλούς υποψηφίους και θέλουν να σας κρατήσουν. Φυσικά πρέπει να συνεκτιμήσετε τι άλλες παροχές έχει η εταιρία (άδεια, bonus, ιατρική κάλυψη κλπ).

Στην απόφαση σας να φύγετε από Ελλάδα και να αναζητήσετε εργασία εκτός (πχ Αγγλία), να πραγματοποιήσετε προσεκτικά την έρευνα για την ζωή στη νέα χώρα, τις ευκολίες ή δυσκολίες που μπορείτε να συναντήσετε, το κόστος ζωής, τις ευκαιρίες που σας προσφέρει. Μην επηρεαστείτε μονομερώς από άτομα που θα σας πουν δύσκολη η Αγγλία, βλάκες οι Άγγλοι, χάλια ο καιρός, ακριβή η ζωή, βαρεμάρα η ζωή, δεν έχει φραπέ κλπ. Στην μεγαλύτερη πλειοψηφία (από την δική μου εμπειρία) τέτοια άτομα έζησαν την Αγγλία μόνο ως φοιτητές (στο Λονδίνο κυρίως). Οι φοιτητές γενικά βρίσκω ότι έχουν μια άρνηση να κατανοήσουν την Αγγλική κουλτούρα, ζουν κυρίως σε Ελληνικά γκέτο, και την αντιμετωπίζουν με μια «ανωτερότητα». Όταν βγεις και ζήσεις στην Αγγλική κοινωνία ως επαγγελματίας, εκτιμάς τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Στο κάτω κάτω της γραφής ο κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός και κάθε άτομο βιώνει μια κατάσταση διαφορετικά. Ότι δεν ταιριάζει στο φίλο σας, μπορεί να ταιριάξει άψογα σε εσάς.

Επίσης μην σας επηρεάσει ο φόβος του ξένου. Οι διαδικασίες στην Αγγλία, οι δοσοληψίες με το δημόσιο, η μεταφορά από το Α στο Β είναι πολύ πολύ πιο εύκολα και ξεκάθαρα από ότι στην Ελλάδα. Η γλώσσα δεν αποτελεί πρόβλημα και πολύ γρήγορα βελτιώνεται. Ο καιρός συνηθίζεται (καλά, ίσως όχι από όλους). Οι Άγγλοι είναι γενικά ευγενικός λαός. Δεν υπάρχει δικαιολογία, τις περισσότερες φορές, για άτομα με φιλοδοξίες που δεν μπορούν να καλύψουν στην Ελλάδα να μην κάνουν το βήμα. Επίσης αν σκέφτεστε να κάνετε το βήμα κάντε το τώρα γιατί όσο περνά ο καιρός και αυξάνουν οι υποχρεώσεις τόσο δυσκολότερο γίνεται (αλλά όχι, όπως και στην δική μου περίπτωση, αδύνατο). Και αν δεν βρίσκετε άμεσα εργασία στο εξωτερικό μην απογοητευτείτε. Δοκιμάστε γραφεία ευρέσεως εργασίας ή ακόμα και άλλες χώρες.

Πάντα ήμουν της άποψης ότι κάνει καλό στο Έλληνα να βγει από το μικροκοσμο της Ελλάδας και να ενταχθεί σε μια άλλη κουλτούρα, να ζήσει διαφορετικές εμπειρίες. Δυστυχώς τώρα με την κρίση είναι πολλές φορές αναγκαίο, όμως αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει κάποιον γιατί (δυστυχώς πάλι για την Ελλάδα) το περιβάλλον στο οποίο θα πάει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα καλύτερο, πιο αξιοκρατικό και με περισσότερες ευκαιρίες.

Καλή επιτυχία σε όποιον αποφασίσει να αλλάξει την ζωή του λοιπόν!

ΥΓ: Μια πολύ ενδιάφερουσα ανάρτηση για το μεγάλο βήμα στην Αγγλία μπορείτε να βρείτε εδω. Γράφει όλα οσα θα ήθελα να πω και καλύτερα απο οτι θα τα έλεγα!



35 Σχόλια to “Αιτήσεις και εργασία στην Αγγλία”


  1. 1 BiriBiri
    10 Νοεμβρίου, 2011 στο 12:00 μμ

    Ωραία όλα αυτά! 😀 Εμένα μου άρεσε κυρίως η προσωπική ιστορία! Από αυτά βγάζεις το «ζουμί».
    Ο καιρός, ο φραπέ, και η παραλία είναι για πολλούς ένα θέμα αλλά άμα προτιμούνται από την αξιοκρατία, την ευγένεια και την παραγωγικότητα τότε η Ελλάδα είναι η χώρα τους.
    Θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον προορισμό, έχω την αίσθηση ότι Αμερική και Καναδάς είναι η «μαμά» των video games, τις απορρίψατε για προσωπικούς λόγους (π.χ. απόσταση, ιδεολογία, κτλ) ή για κάποιο άλλο λόγο (π.χ. οικονομικό, ωράρια εργασίας, κτλ)
    Ρωτάω (ελπίζοντας πως δεν είμαι μόνος) γιατί κάποιοι από εμάς δεν έχουν κράτος-στόχο για διαβίωση-εργασία.

    • 10 Νοεμβρίου, 2011 στο 12:14 μμ

      Θα ήθελα να δοκιμάσω Αμερική-Καναδά ναι, αλλα λόγω ενός συνδιασμού οικειότητας με Αγγλία / μεγάλης απόστασης / οικογενειακοί λόγοι το άφησα προς το παρον. Δεν αποκλείω τίποτα όμως και το βήμα Αγγλία – Αμερική είναι πολύ μικρότερο!

      Δεν χάνει κανείς να δοκιμάσει και Αμερική/Καναδά ναι, όπου προτιμα ο καθένας.

  2. 3 Saywhat
    15 Νοεμβρίου, 2011 στο 12:54 πμ

    Συγχαρητηρια κυριε Αναγνωστου για το μεγαλο βημα! Ακρως ενδιαφερουσα αναρτηση και ωραια συνοψη του τι θα χρειαστει καποιος για να δοκιμασει την τυχη του στο εξωτερικο.Οπως ειπατε,θεωρω και εγω πολυ σημαντικο ενα ατομο να ζησει διαφορετικες εμπειριες και δει τι καλυτερο μπορει να πετυχει για αυτον και για την οικογενεια του.
    Η κατασταση στην Ελλαδα εχει φτασει σε πολυ ασχημα επιπεδα και καλο ειναι ολοι να σκεφτονται σιγα σιγα πιο σοβαρα οσα γραψατε παραπανω.Και παλι συγχαρητηρια!

  3. 23 Νοεμβρίου, 2011 στο 10:26 πμ

    Πολύ πολύ χρήσιμη η ανάρτηση, μ’αρέσει που τα έχεις βήμα βήμα και τόσο ξεκάθαρα. Καλή επιτυχία εύχομαι και ευχαριστώ πολύ για την αναφορά 🙂

  4. 22 Δεκεμβρίου, 2011 στο 11:15 πμ

    Ότι και να πω είναι λίγο. Νομίζω ότι έγραψες ακριβώς ότι νοιώθω και εγώ. Ίσως πολύ σύντομα να σε συναντήσω και σε καμια παμπ- θέλει χρόνο η απόφαση, αλλά κάτι μου λέει ότι θα την πάρω και εγώ.

  5. 4 Απριλίου, 2012 στο 9:02 πμ

    I LOOKING FOR WORK IN LONDON FOR THE OLYMPIC GAMES PERIOD AS SERVICE-COFFE-RESTAUTAND OR IN THE DISTRIBUTION OF BROCHURES. MY TEL IS +6983933422(GREEK NUMBER)FROM CYPRUS WITH LOVE! WITH SINCERELY STEFANOS.

  6. 7 Maria
    12 Ιουνίου, 2012 στο 11:54 πμ

    καλησπερα απο Ελλαδα…….. ευχαριστω για τις χρησιμες πληροφοριες. Εχω μερικες ερωτησεις και αν θελεις μου απαντας. Ποιος μισθος θεωρειται καλος ωστε να ζησεις με την οικογενεια σου στην Αγγλια ; Ειμαι βοηθος νοσηλευτη και λογιστρια αλλα χωρις να γνωριζω αρκετα τη γλωσσα , εχω ελπιδες να βρω δουλεια ; παντα με την οικογενεια μου , τα παιδια μου μαζι μου εννοω……..παλι ευχαριστω

    • 12 Ιουνίου, 2012 στο 12:46 μμ

      Για το δευτερο δεν μπορώ να πω πολλά καθώς δεν γνωρίζω καλά το χώρο των νοσηλευτων και τον λογιστών. Νομίζω οτι υπάρχει ελλειψη απο νοσηλευτές παντως. Το επίπεδο της γλώσσας εξαρτάται απο το ρόλο, αν θα έρχεσαι σε επαφή με πελάτες κλπ. Πρεπει ομως να καταλαβαίνεις καλά τι σου λενε, ανεξάρτητα αν μιλάς καλά εσυ τη γλωσσα.

      Οσον αφορά το πρώτο με ένα ενοίκιο γύρω στις 700-750 λίρες, αυτοκίνητο και τα νορμαλ εξοδα μιας οικογένειας υπολογίζω οτι πρεπει να μπαίνουν στο σπίτι γύρω στις 2000 λίρες καθαρά το μήνα (εκτός Λονδίνου).

  7. 15 Νοεμβρίου, 2012 στο 12:06 πμ

    Γεια σου Κώστα!Το άρθρο σου το συγκεκριμένο το έχω διαβάσει άπειρες φορές καθώς τελειώνω την ειδικότητα Video games στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ και θέλω πολύ με το που τελειώσω να φύγω για Αγγλία, Brighton συγκεκριμένα.Διαβάζω πολύ συχνά τις αγγελίες εργασίας από εταιρίες Video Games και οι πιο πολλές αναφέρουν πως είναι απαραίτητη και η προυπηρεσία ή Bachelor σε Computer Engineering ή κάτι ανάλογο.Προσωπικά δεν έχω το χρόνο και το χρήμα για Bachelor και εφόσον τώρα τελειώνω τη σχολή δεν έχω και προυπηρεσία. Πιστεύεις ότι θα έχω δυνατότητες εργασίας και εξέλιξης εκεί ; Ή θα καταλήξω να πλένω πιάτα χωρίς την απαιτούμενη προυπηρεσία ; Ευχαριστώ για οποιαδήποτε βοήθεια!!

    • 15 Νοεμβρίου, 2012 στο 5:52 μμ

      Οπως σωστά αναφέρεις για καποια θεση σε μια εταιρία βιντεοπαιχνιδιων ο εργοδότης συνηθως απαιτεί κάποιο αναγνωρισμένο (στην Αγγλια το ΙΕΚ δεν νομιζω οτι το γνωρίζουν) πτυχίο αλλα ακομα περισσοτερο προυπηρεσία/εμπειρια στην αναπτυξη. Αν δεν εχεις καποιο απο τα δυο, και ιδιαίτερα το δευτερο, δυσκολευουν αρκετα τα πραγματα.

      Δεν εχεις αναπτύξει καποιο αξιολογο παιχνιδι κατα τη διάρκεια της φοιτησης στο ΙΕΚ? Κατι που να δειχνει καποια εμπειρια στην αναπτυξη? Διαφορετικά θα πρέπει να περάσεις καποιο χρονο αναπτυσσοντας παιχνιδια μονος σου ή με φιλους ωστε να φτιαξεις ενα πορτφολιο που να συνοδευει την αίτηση σου. Αυτο βεβαια απαιτει μεγάλη αφοσίωση και προσπάθεια οπότε σκεψου αν το game development ειναι κατι με το οποιο θες να ασχοληθεις πραγματικα σε επαγγελματικο επίπεδο.

      Θα σου πρότεινα να δοκιμασεις να μπεις σε καποια ομαδα στην ελλαδα για αρχή μεχρι να αποκτήσεις εμπειρια (δοκιμασε και μεσω του συλλογου http://www.hgda.gr). Επίσης στο Brighton δεν εχει πολλες εταιρίες, η μεγαλύτερη ειναι η Creative Assembly. Καλυτερα να κοιταξεις και σε αλλες περιοχες στην Αγγλια.

      Επίσης αν θες να δεις πόσο «αξιζεις» στην αγορά δοκιμασε αν θες να κανεις αίτηση. Στην χειρότερη δεν θα σου απαντήσουν καθόλου, και αν σου απαντήσουν θα διαπιστώσεις αν οντως μπορείς να διεκδικήσεις μια θεση ή οχι.

      Καλη επιτυχία στην αναζητηση σου!

  8. 11 PAULOS
    8 Μαρτίου, 2013 στο 1:09 μμ

    GEIA SOU KOSTA EGO THA ITHELA NA SE ROTISO KATI EPIDI PSAXNO DOULIA GIA NA FIGO ATIN AGGLIA ALLA DEN MPORO NA VRO THESIS ERGASIAS EKI APO EDO POS MPORO NA VRO AGGELIES APO ELADA EKI TIS AGLIAS GIA NA PSAKSO MESO EDO???UPARXOUN KAPOIA SAHT POLI DIMOFILI EKI POU NA MPO APO INTERNET KAI NA PSAKSO DOULIA??
    APANTISTE PLIZZZZZ

    • 19 Μαρτίου, 2013 στο 9:53 μμ

      Δεν γνωρίζω δυστυχώς, η καλύτερη προσέγγιση είναι να στείλεις αιτήσεις σε εταιρίες απευθείας. Διαφορετικά δοκίμασε να αναζητήσεις «job agencies» στο google.

  9. 13 Marios
    14 Μαρτίου, 2013 στο 5:04 μμ

    Καλησπέρα Κώστα! Καταρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ για την επιμονή σου και για την θέση που κατόρθωσες να βρεις, σου εύχομαι τα καλύτερα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το κείμενο που ανάρτησες, το οποίο το διάβασα με ευλάβεια. Θα ήθελα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις: Σπουδάζω Πληροφορική στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, βρίσκομαι στο ενδιάμεσο των σπουδών μου και επιθυμώ να εμβαθύνω πιο πολύ προς μια κατεύθυνση(να αφήσω τα γενικά), μια πρώτη σκέψη είναι τα ΔΙΚΤΥΑ, διότι από ότι βλέπω για θέσεις πρακτικής έξω π.χ. Φινλανδία, Γαλλία, Σουηδία υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πιστεύεις ότι τα δίκτυα είναι μια καλή επιλογή; Έχει προοπτικές; Τι είναι πιο «hot» σήμερα στην αγορά εργασίας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • 19 Μαρτίου, 2013 στο 9:57 μμ

      Δεν γνωρίζω δυστυχώς τι είναι hot στην αγορα πληροφορικής γενικότερα, η δικη μου ειδικότητα αφορά την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιων. Δίκτυα είναι δημοφιλή φαντάζομαι, Applications σε κινητά και tablets είναι επίσης δημοφιλή.

  10. 3 Μαΐου, 2013 στο 1:34 μμ

    Μπράβο στον συντάκτη. Αυτό που θέλω να πω όντας ένας από αυτούς που έκαναν το βήμα είναι να το σκεφτείτε πολλές φορές πριν πάρετε την απόφαση και να τα υπολογίσετε όλα.
    Προτείνω και ένα εναλλακτικό σημείο ενημέρωσης
    http://movinginuk.blogspot.co.uk/

  11. 16 βασιλικη σταμου
    31 Οκτωβρίου, 2013 στο 4:57 μμ

    συγχαριτηρια κωστα και για την θεση που πηρες και για την αναρτηση σου προκειμενου να βοηθησεις οσους ενδιαφερομαστε για δουλεια εκτος Ελλαδας ,εγω ειμαι ηλικιας 53 ετων και τελος του χρονου κλεινω ενα καταστημα που ειχα στην πατρα με αασημενιο κοσμημα και δωρο ,εχω αποφασισει τον ιανουαριο να ειμαι στο βριστολ μιας και εκει εχει ερθει ο γιος μου πριν ενα μηνα και εργαζεται περιστασιακα μεχρι να βρει κατι πιο μονιμο και σχετικο με αυτο που του αρεσει και ειναι οι υπολογιστες.εγω με την γλωσσα δυσκολευομαι παρα πολυ .θα ηθελα την γνωμη σου , αν εχω ελπιδα για κατι, εχω πολυ μεγαλη θεληση παντως για να προσπαθησω

    • 3 Νοεμβρίου, 2013 στο 1:26 μμ

      Δεν γνωρίζω δυστυχώς σε βάθος την αγορα εργασίας πέρα του δικού μου τομεα και είναι δύσκολο να προτείνω κάτι. Ισως σε καποιο μεγαλο καταστημα? οι μεγάλες αλυσίδες απασχολούν πολυ προσωπικό. Γενικά η γλώσσα είναι ένα θέμα, πρέπει κάποιος (και ανάλογα με το ρόλο του) να την καταλαβαίνει πολυ καλα και να μπορει να δώσει στον άλλον να καταλαβει τι θέλει να πει. Προφορά και πλούσιο λεξιλόγιο δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο.

      Λυπάμαι που δεν μπορω να βοηθήσω περισσότερο.

  12. 18 12040567
    19 Μαρτίου, 2014 στο 6:32 μμ

    ime alodapi ke megalosa elada ine san tin patridamu.ala distihos ine poli diskola edo.kalaine na dokimadume tin tihimas.ta protimusa kapu poli makria


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Νοέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930