26
Ιον.
08

Τα videogames σαν επάγγελμα και οι προοπτικές του

Κάποιος αναγνώστης του blog με ρώτησε πως είναι το να αναπτύσσεις βιντεοπαιχνίδια σαν επάγγελμα και αν γενικά αξίζει να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτά.

Μιλάμε βέβαια για χώρες που έχουν βιομηχανία ανάπτυξης παιχνιδιών όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία κλπ. Η συζήτηση δεν αφορά την Ελλάδα (όχι ακόμα τουλάχιστον, για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω).

Κατά την προσωπική που λοιπόν άποψη, η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών είναι από τους πιο δημιουργικούς τομείς ανάπτυξης λογισμικού που μπορείς να ασχοληθείς. Αντιμετωπίζεις συνεχώς προκλήσεις για ανάπτυξη βέλτιστου κώδικα και αποδοτικών αλγόριθμων. Καλείσαι να επιλύσεις σύνθετα προβλήματα. Βρίσκεσαι πάντα στην κορυφή της τεχνολογίας και μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα.

Και ακόμα δεν μίλησα για βιντεοπαιχνίδια! Αν επιπλέον σου αρέσουν και τα βιντεοπαιχνίδια τότε είναι εκπληκτικό να βλέπεις εκ των έσω την διαδικασία ανάπτυξης ενός. Την απίστευτη μεταμόρφωση ενός παιχνιδιού από ένα απλό, άχρωμο, σύνολο πολυγώνων σε έναν κόσμο που σφύζει από χρώμα και ζωή, γεμάτο κίνηση, προκλήσεις, ένα κόσμο που μπορείς να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις τα μυστικά του, να κατακτήσεις της δυσκολίες του και στο τέλος να βγεις κυρίαρχος σε αυτόν.

Βέβαια η ανάπτυξη videogames έχει και δυσκολίες, έχει περιόδους που θα πρέπει να δουλεύεις μέχρι αργά για να παραδωθεί το παιχνίδι την ημερομηνία που πρέπει και χωρίς λάθη. Αυτό είναι το επονομαζόμενο crunch time. Παίζονται πολλά λεφτά, οπότε οι άλλοι έχουν πολλές απαιτήσεις από εσένα. Υπάρχουν ιστορίες από την Ιαπωνία, αλλά και την Αμερική όπου υπάλληλοι περνούσαν 24 ώρες το 24ωρο στην εταιρία και έκαναν μέρες να δούνε την οικογένεια τους. Οι συνθήκες εργασίας, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, έχουν βελτιωθεί πάντως τα τελευταία χρόνια.

Οι ευκαιρίες εύρεσης εργασίας στην βιομηχανία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών είναι (εκτός Ελλάδας πάντα) εξαιρετικές. Υπάρχει έλλειψη ικανών προγραμματιστών για να στελεχώσουν τις εταιρίες ανάπτυξης και οι μισθοί είναι άκρως ικανοποιητικοί (και συνδέονται με την απόδοση και του ατόμου αλλά και του παιχνιδιού στην αγορά).

Όσον αφορά τις σπουδές, δεν χρειάζεται κάτι εξωτικό: ένα πτυχίο πληροφορικής αρκεί για τον προγραμματισμό, αλλά πολλές φορές άτομα με πτυχία μαθηματικών, φυσικής κλπ μπορούν να βρουν θέση, ανάλογα με την εταιρία. Γενικά για την ανάπτυξη παιχνιδιών αυτό που χρειάζεται είναι καλή γνώση προγραμματισμού (αλγόριθμους, δομές δεδομένων) και κατανόηση μαθηματικών και φυσικής. Σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, πανεπιστήμια προσφέρουν πτυχία αποκλειστικά για Game Development που υποτίθεται ότι σε προετοιμάζουν για την αγορά, αλλά τελικά εστιάζουν σε λάθος αντικείμενα και δεν δίνουν τις βάσεις που χρειάζεται.

Όλα αυτά ισχύουν για εργασία εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι (και πάλι) μια άλλη ιστορία. Υπάρχει διάθεση για την ανάπτυξη παιχνιδιών, υπάρχουν μερικές ομάδες που κάνουν καλή προσπάθεια και σίγουρα δεν λείπουν τα ικανά άτομα να στελεχώσουν μια τέτοια ομάδα ανάπτυξης. Τι συμβαίνει όμως και βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο η παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών στην Ελλάδα;

Ακολουθεί την κρίση που περνά η παραγωγή λογισμικού στην χώρα μας; Υπάρχει έλλειψη υποστήριξης από το Πανεπιστήμιο (αυτό αργά αλλά σταθερά αλλάζει); Είναι μικρή η εγχώρια αγορά βιντεοπαιχνιδιών; Η μαμά δεν θεωρεί την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών αξιοπρεπές επάγγελμα;

Σίγουρα πάντως υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων κεφαλαίων και επιχειρηματιών που θα αναγνωρίσουν μια καλή επένδυση στην βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών. Η παγκόσμια αγορά παιχνιδιών παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη και δεν περιοριζόμαστε με κανένα τρόπο στην μικρή Ελληνική αγορά.

Κοιτάξτε τα παραδείγματα άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή (Τσεχία, Πολωνία) που η «ανεπτυγμένη» Ελλάδα θεωρεί «αναπτυσσόμενες οικονομίες». Συνεισφέρουν και αυτές με σημαντικούς τίτλους παιχνιδιών στην αγορά, και φιλοξενούν ομάδες μεγάλων εταιριών ανάπτυξης.

Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσουμε μια κερδοφόρα βιομηχανία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που θα συνεισφέρει σημαντικά και στην οικονομία και στο πολιτισμό της χώρας μας.

Advertisements

18 Responses to “Τα videogames σαν επάγγελμα και οι προοπτικές του”


 1. Ιουνίου 26, 2008 στο 11:55 πμ

  Βλέποντας το τι συμβαίνει τουλάχιστον στη Μεγάλη Βρετανία, είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσει κανείς κάποια αγγελία από το χώρο της videogames’ industry που να τον ενδιαφέρει: περιοδικά του χώρου, εφημερίδες και φυσικά sites αφιερωμένα στην εξεύρεση εργασίας σχετική με τα videogames είναι λίγα από τα μέρη που μπορεί να κοιτάξει κανείς.

  Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως ο ίδιος είναι η εξαιρετική σχέση που έχουν τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας, κάτι που προς Θεού δεν ισχύει μόνο στα videogames ή τον προγραμματισμό αλλά παντού. Το πανεπιστήμιο σαν θεσμός βοηθά όσους αξιζουν και μπορούν να αναδειχτούν και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, με γνωριμίες, προτάσεις θέσεων εργασίας, career fairs κλπ.

  Από τα όσα έχω δει και αν κάποιος φυσικά ενδιαφέρεται να προχωρήσει πάνω στο αντικείμενο, η φοίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας είναι ίσως ένας από τους ευκολότερους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει (μένοντας στην Ευρώπη και χωρίς να γνωρίζω επακριβώς την κατάσταση σε άλλες χώρες της ηπείρου μας). Τα προγράμματα σπουδών μπορούν να πληρωθούν μέσω άτοκου δανείου από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, το κόστος ζωής είναι πλέον εφάμιλλο με αυτό στην Αθήνα ενώ οι προοπτικές εργασίας και εξέλιξης απλά δε συγκρίνονται.

  Μόνο μειονέκτημα το ότι μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει τον επαναπατρισμό, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον…

 2. 2 thinkinggamer
  Ιουνίου 26, 2008 στο 12:22 μμ

  Πολύ σωστό το σχόλιο, ευχαριστώ. Αν κάποιον δεν τον ενδιαφέρει να ζήσει εκτός Ελλάδος τότε οι σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού (πχ Αγγλίας) είναι η καλύτερη λύση.

  Πράγματι είναι άριστη η σχέση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας γενικά και το κόστος σπουδών δεν είναι μεγαλύτερο από ότι στην Ελλάδα. Ειδικά αν σκεφτείς ότι ο χρόνος σπουδών είναι σταθερός και όχι τυχαία μεταβλητή όπως εδώ.

  Επιπλέον, πολλές εταιρίες έχουν προγράμματα εργασίας για φοιτητές ώστε να μπορείς να δουλεύεις εκεί όσο σπουδάζεις κερδίζοντας πολύτιμη εμπειρία και πιθανώς μια έτοιμη θέση με την αποφοίτηση. Η εταιρεία που εργαζόμουν εγώ είχε 2 τέτοιες θέσεις για φοιτητές κάθε χρόνο.

  Όσον αφορά το τελευταίο σχόλιο για τον επαναπατρισμό, εγώ θα προσέθετα να τον ξεχάσει εντελώς… Είναι μεγάλο το σοκ που παθαίνεις στην επιστροφή. Πολύ μεγάλο.

 3. 3 Nerd
  Ιουνίου 30, 2008 στο 6:32 πμ

  Paidia eime stin Ellada apo to 1998….
  Asxoloume me ta Graphica kai ta paixnidia apo to 1992, kai ergazome stion Ellada sas mixanikos H/Y se graphics programming gia to http://www.fhw.gr

  H dhmiourgia paixnidion stion Ellada einai xameni ypothethi giati
  den yparxei i boulisi tis politeias na boithisei tis nees texnologies.

  1) Exoume xasei to traino tis pliroforikis. Exoume tin pio mikri aporofisi neas texnologias.

  2) Den yparxoun kinitra gia na erthoun etairies pliroforikis edo, apenantias oi diafthora, oi grafeiokratia, i mikri agora, to ypsilo kostos zois, oi opisthodrmikotita ton Universities sto xoro ton CG einai apotreptiki paragontes.

  3) Emeis oi Ellinares den exoume organisi pouthena me apotelesma na min mporoume na organosoume tetoioy megethous project.

  4) Den yparxoun epixeirimaties pou theloun na riskaroun…. Eimaste toy eykoloy kerdous kai tis arpaxtis….

  Ystera apo 10 xronia ergasias, blepontas dekades prospatheies na apotygxanoun exo diamorfosei apopsi. H monadiki axiologoi epaggelmatiki prospatheia apo tin track7 http://www.theseisgame.com/ epese kai ayti iroika maxomeni mprista se ayta ta empodia. Ean bgei tipote apo aytous tha exeplago eyxarista

  Just my 2 Cents
  Nerd

 4. Ιουλίου 2, 2008 στο 10:02 πμ

  Συμφωνώ απόλυτα για τα περί επαναπατρισμού. Αν κάποιος αντέχει να μείνει μακριά από την Ελλάδα (χαρακτηρίστε με όπως θέλετε αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ -πλέον, έχοντας ζήσει στο εξωτερικό έστω και για σχετικά λίγο- κάτι το αδύνατον) και φυσικά του αρέσει αυτό που κάνει (και για να το γενικεύσουμε και λίγο, δεν αναφέρομαι μόνο στη videogames industry), τότε μια λαμπρή καριέρα ανοίγεται μπροστά του.

  Πραγματικά είναι τραγικά τα συναισθήματα που μου γεννιούνται βλέποντας την ίδια στιγμή την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εντός και εκτός συνόρων…

 5. Ιουλίου 11, 2008 στο 9:01 μμ

  Πολύ ωραίο άρθρο indeed. Έχει πει και εγώ κάποια πραγματακια σχετικα με αυτό το θέμα, μιας και είμαι νέος developer (στο game d) και ήθελα να πω τι εντύπωση έχω σχηματίσει επί του θέματος για τον Ελλαδικό χώρο.

  http://www.studentguru.gr/blogs/grnemo/archive/2008/05/17/game-development-e.aspx

  Ευχαριστώ πολύ και nice to meet you…blog rss’ed 😉

 6. 6 Αλεξία
  Αύγουστος 26, 2008 στο 12:50 μμ

  Βοήθεια!!! εχω τελειωσει μια σχολη και εξασκω το επαγγελμα μου αλλα θελω να το συνδιασω με την εικονικη πραγματικοτητα για εκπαιδευτικα προγραμματα. επειδη δεν εχω το χρονο σκεφτηκα τη λυση του ιεκ ακμη και συγκεκριμενα του τμηματος προγραμματιστης video games για το λογο οτι μαθαινεις τα περισσοτερα σε αυτη την ειδικοτητα μεσα σε 2 χρονια. ποια η γνωμη σου για αυτο το τμημα? εχεις να μου προτεινεις καποιες αλλες σπουδες (Ελλάδα)? thanks

 7. 7 Σωτήρης
  Αύγουστος 30, 2009 στο 3:50 μμ

  Καλησπέρα σε όλους. Ακούγοντας τα παραπάνω απ’οσα έχετε γράψει σίγουρα πιστεύω ότι το να σπουδάζεις στην Αγγλία σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το να τελειώσεις κάποια σχολή στην Ελλάδα.
  Εμένα η 1η ερώτηση μου είναι η εξής: στην Ελλάδα είδα δυο ιδιωτικά Ι.Ε.Κ να διδάσκουνε αυτή την ειδικότητα, επειδή με ενδιαφέρει να μάθω και εγώ να σχεδιάζω video games: αυτές η σχολές κάνουνε καλή δουλεία η είναι μια σχολή με φτηνά εργαστήρια και με δασκάλους που δεν έχουνε καλή εμπειρία πάνω στο θέμα και θέλουνε απλός ακόμα να προσθέσουνε άλλη μια ειδικότητα στη λίστα τους?.
  Η 2η ερώτηση μου: για να γίνει ένα παιχνίδι πρέπει να γράψεις το σενάριο μετά να ζωγραφίσεις όλους τους χαρακτήρες, και έπειτα να το σκηνοθετήσεις?.
  Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω εσάς που απ’ότι κατάλαβα έχετε εμπειρία στο χώρο τον video games από πόσα άτομα αποτελείτε μια ομάδα για να φτιαχτή ένα video game like doom or like god of war.
  Και για να γελάσουμε λίγο: αν ένα άτομο ξεκίναγε μόνος του με έτυμο σενάριο και χαρακτήρες να προγραμματίσει ένα παιχνίδι like gears of war σε πόσο καιρό θα τελειώσει το game?.

 8. Αύγουστος 30, 2009 στο 5:52 μμ

  Και ότι σκεφτόμουν να γράψω ένα άρθρο σχετικά με τις σπουδές πάνω στη δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών. Έχω γράψει σχετικά στο παρελθόν και εδώ μερικά πράγματα: https://thinkinggamer.wordpress.com/2008/08/07/videogame_dev/.

  Για να απαντήσω επιγραμματικά στις ερωτήσεις αυτές:

  1. Δεν μπορώ να κρίνω την ποιότητα σπουδών των ΙΕΚ που αναφέρεις γιατί δεν έχω ιδία εμπειρία. Πάντως κοιτάζοντας το πρόγραμμα σπουδών τους όσων αφορά την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών βλέπω ότι δεν μπαίνουν και πολύ βαθιά, είναι μάλλον προσανατολισμένα για απλά παιχνίδια (τύπου Flash). Δεν μπορώ επίσης να πω αν οι καθηγητές έχουν εμπειρία από ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν εμπειρία από την βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή (εκτός αν έχουν εργαστεί στο εξωτερικό).

  2. Η διαδικασία ανάπτυξης ενός βιντεοπαιχνιδιού (μεγάλης παραγωγής) είναι πολύ μεγάλη και σύνθετη για να περιγραφεί σε ένα σχόλιο. Σύντομα, πρέπει καταρχάς να σχεδιαστεί το παιχνίδι (λεπτομερής περιγραφή του σε χαρτί), μετά να αναπτυχθεί κάποια τεχνολογία που να βοηθήσει στην ανάπτυξη του περιεχόμενου, μετά οι καλλιτέχνες φτιάχνουν το περιεχόμενο (μοντέλα, υφές, ήχο) και παράλληλα οι προγραμματιστές αναπτύσσουν το κώδικα και οι σχεδιαστές επιπέδων σχεδιάζουν το κάθε επίπεδο. Η σειρά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εταιρία, αν έχει ετοιμη τεχνολογία κλπ. Για πιο απλά παιχνίδια (2D) η διαδικασία είναι πιο απλή και λιγότερο χρονοβόρα.

  Για το Gears of War 2 δούλεψαν 15 προγραμματιστές και 45 καλλιτέχνες για ένα διάστημα 2 χρόνων. Η μηχανή παιχνιδιού ήταν έτοιμη φυσικά (Unreal Engine 3) και υπήρχε αρκετό περιεχόμενο από το προηγούμενο παιχνίδι, αλλιώς θα χρειαζόταν πολλοί περισσότεροι προγραμματιστές και καλλιτέχνες. Στο Grand Theft Auto IV, δούλεψαν διπλάσιοι προγραμματιστές και καλλιτέχνες.

  Με βάση αυτό, μπορείς να υπολογίσεις ο ίδιος πόσο καιρό θα έπαιρνε σε ένα άτομο να αναπτύξει ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι! (Η απάντηση είναι ότι απλά δεν γίνεται).

 9. 9 Σωτήρης
  Αύγουστος 31, 2009 στο 10:34 πμ

  Καλησπέρα Κ.Αναγνώστου ευχαριστώ πολλή για της απαντήσεις που μου δώσατε, κάτι έχω στο μυαλό μου να φτιάξω ένα σενάριο για να γίνει video game, και διαβάζοντας όλα αυτά που έχετε γράψει στο παρελθών για τη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός παιχνιδιού!, τα πράγματα είναι πλέον πιο ξεκάθαρα για εμένα για το τι προσανατολισμό πλέον θα πρέπει να ακολουθήσω.

 10. Σεπτεμβρίου 4, 2009 στο 3:06 μμ

  @Σωτήρης
  1. Σπουδάζοντας προγραμματισμό παιχνιδιών σε ένα εκ των ΙΕΚ μπορώ να σου απαντήσω σε μερικά από αυτά τα θέματα. Επειδή δεν θέλω να κάνω διαφήμιση, αν σε ενδιαφέρει γράψε μου στο konsnos στο windowslive τελεία com.

 11. 11 Σωτήρης
  Σεπτεμβρίου 4, 2009 στο 11:24 μμ

  Καλησπέρα φίλε Κωνσταντίνε βασικά στην αρχή έλεγα για προγραμματισμό video games, αλλά μετά από πολλή σκέψη κατάλαβα πως δεν είναι αυτό που ψάχνω ακριβός, αυτό που θέλω είναι να μπορώ να σχεδιάσω την φαντασία μου σε ένα χαρτί και μετά να της δώσω ήχο και εικόνα, αυτό που ακριβός θέλω δηλαδή είναι 3D animation – multimedia, και έπειτα μπορώ να πάω και στα video games.
  Έχω βρει 2 σχολές που κάνουν ακριβός την ειδικότητα αλλά την μια την απέρριψα λόγο κόστους,

 12. Σεπτεμβρίου 5, 2009 στο 6:07 πμ

  Το κόστος θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που σε απασχολεί, γιατί η σχολή είναι επένδυση για το μέλλον σου. Γνώμη μου πάντα.
  Η ειδικότητα των multimedia έχει καταργηθεί από πολλές σχολές λόγο χαμηλού ενδιαφέροντος. Άλλοι στράφηκαν μετά από αυτό στο animation και άλλοι στον προγραμματισμό video games, οπότε είσαι κοντά. Για το 3D animation πιστεύω πως καλό θα ήταν να αρχίσεις από τώρα μόνος σου, για να έχεις μία άποψη. Tutorials θα βρεις πολλά.

  • 13 Σωτήρης
   Σεπτεμβρίου 5, 2009 στο 4:56 μμ

   Καλησπέρα φίλε Κωνσταντίνε σου έστειλα μήνυμα ελπίζω να το πάρεις.
   Εκεί σου περιγράφω ακριβός αυτά τα οποία θέλω για σπουδές και για τα 3d animation

 13. 14 ευαγγελια μποτη
  Νοέμβριος 12, 2009 στο 11:51 πμ

  Εγώ,εχω σπιτι στην χαλκιδα ευβοιας.Θέλοντας να σπουδασω δημιουργια βιντεοπαιχνιδιων,πηγα στην θεσσαλονίκη και πληρωνα νοικια και πολυδιαφημιζομενη ιδιωτικη σχολη(προπερσι δεν υπηρχε στο δημοσιο).
  πληρωνα 3 χιλιαδες ευρω το 7 μηνο «διδακτρα» για 4 ωρες μαθημα την ημερα και 400 ευρω για «ειδη σχεδιου».
  Όλο τον χρονο δεν καναμε απολυτως τιποτα σε υπολογιστη,μονο σχεδιαζαμε στο χερι και βλεπαμε ταινιες.το 2ο έτος ειχαμε μεινει 2,οι άλλοι ειχαν μυριστει οτι μας κοροί΄δευουν και εφυγαν νωρις.
  Το 2ο ετος συνεβησαν τραγελαφικά πραγματα.Ήρθε ένας ‘ασχετος στο 2ο ετος,διαμαρτυρηθηκα,μου απαντησαν «μην ανυσυχεις.πηγε κατευθειαν 3ο έτος».
  Μας μειωσαν τις ωρες σε δύο 4ωρα την εβδομαδα.
  Απαίτησαν να κανω ταυτοχρονα,ταχυρυθμα μαθηματα αγγλικων σε φροντιστηριο(αλλα 160 ευρω το μηνα).
  Μας αποκαλυψαν οτι η διδασκαλια γλωσσων προγραμματισμου δεν ειναι στα διδακτρα και οτι ολο το 2ο χρονο θα μαθουμε να δημιουργουμε μονο εναν χαρακτηρα
  επισης,αφου παρουμε πτυχιο,μετα πρεπει να δουλεψουμε και 6 μηνες εντελως δωρεαν,σαν πρακτικη ασκηση.
  Να μηνα τα πολυλογω,ξοδεψα 20 χιλιαδες ευρω σε νοικια και απατεωνες για το ΤΙΠΟΤΑ.

 14. Νοέμβριος 15, 2009 στο 4:32 μμ

  Eγω απο τοτε που μας διδαξαν στο σχολειο για το microworlds pro ασχοληθηκα και αγαπησα τον προγραμματισμο.Ετσι σε αυτην την γλωσσα αναπτυξα το πρωτο μου παιχνιδι το οποιο μπορει να ηταν απλο αλλα ειχε οτι εχει ενα παιχνιδι δηλαδη ειχε περιβαλλον,χαρακτηρα που χειριζετε ο παιχτης,ηχο,και βεβαια αλγοριθμους και κωδικες στον τομεα του προγραμματισμου.Οταν με το καλο περασω στο πανεπιστιμιο και μαθω να δουλευω την java θα φτιαξω ενα για ολους εσας.

 15. 16 Ιωαννα
  Ιουνίου 17, 2015 στο 1:15 μμ

  καλησπερα κωστα.Πολυ σωστα ολα αυτα που ειπες , ειδικα για το γεγονος οτι η ειδικοτητα αυτη ειναι για να αναπτυχθει εκτος ελλαδας.Τον προγραμματισμο τον λατρεψα φετος , εδωσα πανελλαδικες και ειμουν στην τεχνολογικη με πληροφορικη.Μολις αρχησαμε το μαθημα και παρακολουθησα λιγο μου αρεσε πολυ και αποφασησα να ασχοληθω με αυτο.Αρχικη μου σκεψη ηταν να σπουδασω πληροφορικη για να γινω προγραμματιστρια και στη συνεχεια να κανω μεταπτυχιακο στην γραφιστικη για να σχεδιαζω και να προγραμματιζω βιντεοπαιχνιδια…αν και μου κοπηκαν τα φτερα στα μεσα της χρονιας οταν αρχησαν να δυσκολευουν τα πραγματα αλλα συνεχεισα.Δεν ξερω τι θα κανω τωρα γιατι περιμενω ακομα τα αποτελεσματα και με τους υπολογισμους που κανω περναω ευκολα σε οικονομικες σχολες (!) που δεν μου αρεσουν…..αξιζει να ασχοληθω με κατι , σαν πρωτο πτυχιο σε ΑΕΙ , που δεν μου αρεσει?Σκεφτομαι βεβαια οτι υπαρχουν και τα μεταπτυχιακα αλλα απο οικονομικα να φτασω στον σχεδιασμο και προγραμματισμο βιντεοπαιχνιδιων θα μου παρει χρονια και δεν εχω σκοπο να φτασω 40 και ακομα να σπουδαζω και να τρεχω με τα μεταπτυχιακα


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Ιουνίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: