07
Αυγ.
08

Πως θα γίνω δημιουργός videogames;

«Το αποφάσισα. Τέρμα τα ψέματα, οι υποκρισίες και τα ανόητα ταμπού. Το όνειρο μου είναι να γίνω δημιουργός videogames και θα γίνω. Ας μην συμφωνεί η μαμά.

Το πρώτο, και το μεγαλύτερο, βήμα το έκανα, τι πρέπει να κάνω τώρα;»

Ωραίο να κυνηγά κάποιος τα όνειρα του, πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα πριν τρέξουμε για σπουδές ή για αιτήσεις, να δούμε το όλο θέμα νηφάλια, απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις.

Α) Είμαι αποφασισμένος να αφοσιωθώ και δουλέψω σκληρά για να γίνω δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών;

Είσαι; Η βιομηχανία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών (σε παγκόσμιο επίπεδο) γνωρίζει μεγάλη άνθηση και υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας. Επειδή όμως υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες για επικράτηση στην αγορά οι θέσεις εργασίας που προκυρήσσονται αφορούν στελέχη με γνώσεις, μεράκι, αφοσίωση και θέληση για επιτυχία. Δεν επιλέγουν άτομα που δεν μπορούν να ακολουθήσουν το γρήγορο ρυθμό της βιομηχανίας και δεν είναι διατεθειμένα να εξελλίσονται συνεχώς και να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα.

Β) Τι ακριβώς μου αρέσει από το όλο θέμα της δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών; Σε τι είμαι καλός;

Τα βιντεοπαιχνίδια απαιτούν για την δημιουργία τους μια τεράστια ομάδα με ένα πλήθος από διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές ικανότητες. Μερικές από αυτές είναι: προγραμματιστές, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, μουσικούς κλπ. Σε ένα άρθρο μου στο gameover.gr αναλύω με λεπτομέρεια τον κάθε ρόλο και τι αυτός συνεπάγεται. Πρέπει πριν κάνεις οποιοδήποτε βήμα να σκεφτείς με τι ακριβώς θέλεις να ασχοληθείς. Σου αρέσει η μουσική; Έχεις καλές γνώσεις στο προγραμματισμό; Σου αρέσει το σχέδιο; Η να σχεδιάζεις τριδιάστατα μοντέλα και χαρακτήρες;

Για να γίνεις προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών πρέπει να έχεις καλό θεωρητικό υπόβαθρο στην Πληροφορική. Πρέπει να κατανοείς καλά βασικές αρχές της Πληροφορικής, δηλαδή θέματα όπως Δομές Δεδομένων, Αλγόριθμους, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Γραφικά με Υπολογιστή, Δίκτυα, Βάσεις Δεδομένων, Τεχνητή Νοημοσύνη κλπ. Μαθήματα δηλαδή που προσφέρονται στα πλαίσια όλων, λίγο-πολύ, των πτυχίων Πληροφορικής ΑΕΙ στην Ελλάδα. Πρέπει όμως να μπορείς και να προγραμματίσεις. Και δεν είναι δικαιολογία ότι το Πανεπιστήμιο δεν σου μαθαίνει προγραμματισμό. Ο προγραμματισμός μαθαίνεται μπροστά στον υπολογιστή με ένα βιβλίο ανοικτό δίπλα. Προγραμματισμός σημαίνει πειραματισμός, είναι ανακάλυψη και εφεύρεση μαζί και δεν μαθαίνεται στο πίνακα.

Για να γίνεις καλλιτέχνης και να ασχοληθείς με το περιεχόμενο του παιχνιδιού (ότι δηλαδή βλέπουμε και ακούμε σε ένα παιχνίδι), πρέπει να επιλέξεις ένα πτυχίο στο οποίο να διδάσκεται σχέδιο (σε χαρτί και σε υπολογιστή), τριδιάστατη μοντελοποίηση και κίνηση, ήχο, σύνθεση μουσικής, σενάριο, μοντάζ, σκηνοθεσία κλπ. Σχολές όπως η Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά και διάφορα ΑΤΕΙ (γραφιστικής) και μερικές ιδιωτικές σχολές παρέχουν καλό υπόβαθρο.

Γ) Με ενδιαφέρει αν θα δουλέψω Ελλάδα ή Εξωτερικό;

Σημαντικό ερώτημα. Αν σε ενδιαφέρει να δουλέψεις σε επαγγελματικό επίπεδο στα βιντεοπαιχνίδια στην Ελλάδα, και να βγάζεις λεφτά από αυτό πρέπει να το ξανασκεφτείς αν θέλεις πραγματικά να ασχοληθείς με αυτό.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει (ακόμα ελπίζω) βιομηχανία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που να μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό της. Λείπουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε κεφάλαια που θα έδιναν στην βιομηχανία την απαραίτητη ώθηση. Από την άλλη η Ελλάδα δεν είναι φιλόξενο περιβάλλον, από φορολογικής, ασφαλιστικής και κόστους ζωής απόψεως, για να στεγάσει ένα παράρτημα μιας ξένης μεγάλης εταιρίας, όπως η Microsoft Game Studios ή Electronic Arts, όπως γίνεται σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και στη Πολωνία.

Οπότε το εξωτερικό (ΗΠΑ, Αγγλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία ή ακόμα και Πολωνία και Τσεχία!) είναι μονόδρομος αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με τα βιντεοπαιχνίδια σαν κύριο επάγγελμα και να ζει από αυτό.

Δ) Με ενδιαφέρει κάποτε να γυρίσω Ελλάδα για να ασχοληθώ με την δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών;

Πάλι, αν είναι σημαντικός παράγοντας η Ελλάδα για σένα πρέπει να το ξανασκεφτείς αν πρέπει να ασχοληθείς. Δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρχει βιομηχανία ανάπτυξης σε 5-10 χρόνια οπότε δεν πρέπει να βασίσεις την όποια απόφαση σου σε αυτό. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις, η Ελλάδα μας εκπλήσσει πολλές φορές (αλλά λίγες φορές ευχάριστα).

Ε) Τι άλλο μπορώ να κάνω για να διευκολύνω την εύρεση μιας θέσης σε μια ομάδα ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών;

Παιχνίδια! Πολλά παιχνίδια! Η εταιρεία που θα σου πάρει συνέντευξη θέλει μεν να δει ότι έχεις ένα καλό σχετικό πτυχίο και εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορείς να τους δείξεις ότι πρώτον αγαπάς τα παιχνίδια και δεύτερον ότι έχεις ασχοληθεί έστω και ερασιτεχνικά με την δημιουργία τους, ότι κατέχεις την φιλοσοφία της δημιουργίας ενός παιχνιδιού.

Αν είσαι καλλιτέχνης, εκτός από συμμετοχή σου στην δημιουργία παιχνιδιών, μπορείς να τους δείξεις και ένα πορτφόλιο με την δουλειά σου, πχ τριδιαστατα μοντέλα με ή χωρίς κίνηση, δείγματα μουσικής, σχέδια, σενάρια κλπ.

Ζ) Έχω ακούσει για κάτι Μαστερ στο εξωτερικό, ή και πτυχία ολόκληρα, που είναι αφιερωμένα στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών. Αξίζουν;

Κατά κοινή ομολογία, όχι. Τα περισσότερα από αυτά είναι ένας τρόπος των πανεπιστημίων να εκμεταλλευτούνε οικονομικά την άνθηση που παρουσιάζει η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών και δεν σου δίνουν το κατάλληλο υπόβαθρο. Από συζητήσεις που παρακολουθώ με άτομα της βιομηχανίας, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν εντυπωσιάζονται με αυτά τα πτυχία και προτιμούν ο υποψήφιος να έχει ένα καλό πτυχίο πληροφορικής ή καλό καλλιτεχνικό υπόβαθρο. Αν έχεις τις απαραίτητες βάσεις, τα σχετικά με τα βιντεοπαιχνίδια θα τα μάθεις πάνω στην δουλειά.

Η) Έχω ένα σχετικό πτυχίο ή εμπειρία, και πολλή όρεξη να ασχοληθώ. Τι πρέπει να κάνω τώρα;

Κάνε αίτηση, εξ αποστάσεως αρχικά, σε διάφορες εταιρίες στο εξωτερικό (πχ ξεκίνα από Αγγλία/Σκωτία) για να δεις ανταπόκριση. Αν σε καλέσουν σε συνέντευξη έχεις ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα στο να γίνεις δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών. Δοκίμασε και γραφεία ευρέσεως εργασίας αν και αυτά είναι δυσκολότερο να σε εγκρίνουν, αλλά δεν χάνεις να δοκιμάσεις. Πάρε ένα τεύχος του Edge (περιοδικό για βιντεοπαιχνίδια) και δες αγγελίες εκεί για ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών. Κοίτα επίσης στα http://www.edge-online.com, http://www.gamasutra.com, http://www.mcvuk.com, http://www.developmag.com για περισσότερες αγγελίες.

Θ) Θέλω να ασχοληθώ με την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, έχω τα προσόντα αλλά είμαι γυναίκα. Αξίζει να προσπαθήσω;

Όχι μόνο αξίζει, αλλά επιβάλλεται να προσπαθήσεις. Η βιομηχανία χρειάζεται απεγνωσμένα την συμβολή και την δημιουργικότητα σου προκειμένου να εξελιχθεί και να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό. Ισχύει και για σένα ότι είπαμε προηγουμένως. Μάλιστα ίσως να έχεις και ένα «πλεονέκτημα» έναντι άλλων υποψηφίων γιατί τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες προσπαθούν να εντάξουν περισσότερες γυναίκες στο δυναμικό τους.

Ι) Τίποτε άλλο που θα έπρεπε να ξέρω πριν βγάλω το εισιτήριο μου, πακετάρω το Xbox360 μου, και χαιρετήσω την μαμά Ελλάδα;

Δύο πράγματα ακόμα πρέπει να γνωρίζεις για την βιομηχανία ανάπτυξης για να έχεις συνολική άποψη:

Η αγορά βιντεοπαιχνιδιών είναι άκρως ανταγωνιστική. Αυτό δημιουργεί πολλές ένα φαινόμενο παράτασης των ωρών εργασίας και κάνουν τις υπερωρίες (ιδίως κοντά στις προθεσμίες) κοινό τόπο την βιομηχανίας ανάπτυξης (crunch time). Αρκετές είναι οι αναφορές εργασιακής εβδομάδας των 60-80 ωρών, 7 μέρες της εβδομάδα, για αρκετές εβδομάδες. Στις περισσότερες χώρες οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται για τις υπερωρίες αυτές. Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες προσπαθούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο αυτό με αναδιοργάνωση των μεθόδων ανάπτυξης για να γίνουν περισσότερο αποδοτικές και να επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο. Όμως οι υπερωρίες δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς ακόμα.

Ένα άλλο αρνητικό χαρακτηριστικό της βιομηχανίας ανάπτυξης σαν περιβάλλον εργασίας είναι η μεταβλητότητα του. Μπορεί γενικά σαν βιομηχανία και αγορά να παρουσιάζει ανάπτυξη όμως χαρακτηρίζεται και από μεγάλη αστάθεια. Χρεοκοπίες και κλείσιμο εταιριών συμβαίνουν συχνά, όπως και συγχώνευση εταιρειών ή και ακύρωση παιχνιδιών που έχουν σαν αποτέλεσμα κατά καιρούς να χάνουν την δουλειά τους άτομα που απασχολούνται με το χώρο. Συνήθως τα άτομα αυτά βρίσκουν γρήγορα ξανά δουλειά σε κάποια άλλη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών αλλά αυτό μπορεί να συνεπάγεται αλλαγή τόπου διαμονής.

Αν μετά από ώριμη σκέψη, και λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, αποφάσισες ότι θες πράγματι να γίνει δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών, τότε κυνήγα το όνειρο σου, σου αξίζει!

Advertisements

25 Responses to “Πως θα γίνω δημιουργός videogames;”


 1. Σεπτεμβρίου 16, 2009 στο 10:21 μμ

  Εκπληκτικό άρθρο.Βοηθάτε πολύ τα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν.

 2. Φεβρουαρίου 11, 2011 στο 11:53 πμ

  Το άρθρο είναι πραγματικά πολύ κατατοπιστικό,θα ήθελα να ξεκινήσω να δημιουργώ τα δικά μου βιντεοπαιχνίδια,αλλά εχώ μόνο βασικές γνώσεις προγραμματισμού Pascal/C.
  Σπούδαζω στο ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΠΑΡΤΗΣ) Τεχνολογιά Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,αν και έχω βρεί κάποια παιδιά που ενδιαφέρονται πάνω στο θέμα της δημιουργιάς βίντεοπαιχνιδιών,ούτε αυτοί γνώρίζουν πολλά πράγματα.
  Δυστυχώς χώρις κατάλληλη ενημέρωση και με την ανύπαρκτη σκηνή στήν Ελλάδα,όλα μοιάζουν χαοτικά.
  Θα μπορούσατε να μου προτίνεται κάποια βιβλιογραφιά για αρχάριους developers ή κάποια καθοδήγηση;
  Μπορείτε να μου στείλετε email.
  Ευχαριστώ πολύ!
  Πολύ καλό άρθρο και πραγματικά πολύ χρήσιμο blog.

 3. Φεβρουαρίου 11, 2011 στο 12:06 μμ

  Χάρη κάποια tutorial «για αρχάριους» που θα σε βοηθήσουν να αρχίσεις την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών θα βρεις εδώ: http://videogameslab.wordpress.com. Κάποια επιπλέον links και διαφάνειες σχετικά με την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών έχω συγκεντρώσει και εδώ http://videogamesbook.wordpress.com/extra.

 4. 4 Κατερίνα
  Μαΐου 2, 2011 στο 8:08 μμ

  Ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό το άρθρο.
  Στην άρχη ήμουν απελπισμένη!Δεν ήξερα τι να κάνω και πίστευα ότι όλο το θέμα, ειδικότερα για έμας τους Έλληνες ήταν απλώς ένα άπιαστο όνειρο!Άλλα θα ήθελα να ρωτήσω αν σξίζει καν να κοιταξώ για σχολές στην Έλλαδα ή να καταφύγω στο εξωτερικό;Και πόσο θα κοστίσει τελικά το όλο θέμα :»Εξωτερικο»;
  Οποιαδήποτε απάντηση επιθυμιτή στο kate_pex στο hotmail .
  Ευχαριστω…

 5. Μαΐου 4, 2011 στο 12:13 μμ

  Κατερινα, εξαρτάται με ποιο τομέα της ανάπτυξης θέλεις να ασχοληθείς. Μιλάς για προγραμματισμό ή για περιεχόμενο (3Δ μοντελοποιηση, 2Δ σχέδιο, μουσική κλπ)? Βασικά πιστεύω ότι μπορείς να πετύχεις πολλά ακόμα και στην Ελλάδα (σε κάποια Ελληνική σχολή εννοω) αρκεί να ασχοληθείς πολύ και μόνη σου. Η σχολή θα σου δώσει μερικές βασικές γνώσεις αλλά πρέπει εσύ να τις επεκτείνεις δουλεύοντας πολύ πάνω στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών.

  Τώρα όσον αφορά την εργασία πάνω στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών οι προοπτικές στο εξωτερικό είναι απείρως καλύτερες. Εδώ μπορείς να κάνεις προσωπικές/indie προσπάθειες κυρίως, δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες εταιρίες που θα μπορούσαν να σου προσφέρουν δουλειά.

 6. 6 Χάρης Γεωργιλάς
  Μαΐου 26, 2011 στο 3:33 πμ

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση 🙂

 7. 7 Σταυρος
  Σεπτεμβρίου 1, 2011 στο 10:30 μμ

  Καλησπερα παιδια. Ειμαι ενας μαθητης της 2ας Λυκειου. Στην αρχη σκευτομουν να ακολουθησω αρχιτεκτονικη αλλα δεν εχει μελλον και ετσι εψαχνα κατι που εχει σχεση με η/υ. Το επαγγελμα αυτο μου φεναιτε πολυ ενδιαφερον και ειναι κοντα στα ενδιαγεροντα μου. Στην Ελλαδα δεν ξερω πως εχει το συστημα αλλα εδω στην Κυπρο διαλεγουμε μαθηματα στην 2 Λυκειου. Εγω εχω διαλεξει μαθηματικα, φυσικη, πληροφορικη και αρχιτεκτονικο σχεδιο. Απο γλωσσες εχω ισπανικα και τουρκικα.

  Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι αν με αυτα τα μαθηματα μπορω να ακολουθησω αυτο το επαγγελμα. Επισης δεν γνωριζω τιποτα απο προγραμματισμο ουτε κατι απο photoshop. Δεν ξερω αν αυτο ειναι προβλημα αλλα θα ηθελα πολυ να σπουδασω αυτο το επαγγελμα.

  Ευχαριστω για το χρονο σας.

  • Σεπτεμβρίου 2, 2011 στο 1:45 μμ

   Ναι, αρκουν τα μαθήματα αυτα για να ασχοληθείς με τη ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών. Ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος (αν θελεις να ασχοληθείς με αυτό το κομματι της ανάπτυξης), δεν πειράζει που δεν ξερεις, αλλα μην περιμενεις το πανεπιστήμιο να σε μάθει. Ασχολήσου από τώρα μόνος σου, επελεξε μια γλώσσα προγραμματισμού και άρχισε να φτιάχνεις προγραμματάκια και απλά παιχνίδια. Ακολούθησε αν θες τα tutorial στο Videogames Laboratory (http://videogameslab.wordpress.com) ίσως σε βοηθήσουν.

   • 9 Σταυρος
    Σεπτεμβρίου 2, 2011 στο 2:04 μμ

    Ευχαριστω πολυ για την απαντηση. Κοιταξα και τα tutorials και ειναι πραγματικα χρησημα. Ευχαριστω και παλι.

 8. 10 Nikos
  Σεπτεμβρίου 23, 2011 στο 10:09 μμ

  Πολύ ωραίο blog με διευκόλυνε πολύ διότι εγώ έλεγα ότι όσο βγαίνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τόσο η αγορά παιχνιδιών θα έχει δουλειά………..Απλά θα ήθελα πολύ να μου πει κάποιος ποιο βιβλίο μπορώ να πάρω για να ξεκινήσω τον προγραμματισμό επειδή στο σχολείο δεν μας μαθαίνουν κάτι τέτοιο όπως λέει και το blog αυτό και το ξέρω γιατί πάω δευτέρα λυκείου και δεν υπάρχει τέτοιο μάθημα…. έτσι λοιπόν θα ήθελα να ξεκινήσω από τώρα να μαθαίνω τα πάντα για των προγραμματισμό video-games και γενικά αυτόν το κλάδο…….γι’ αυτό το λόγο χρειάζομαι μια μικρή βοήθεια στο θέμα του βιβλίου……. Ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου οποίος ή όποιοι με βοηθήσουν!!!!!

 9. 11 panagiotis
  Σεπτεμβρίου 24, 2011 στο 10:01 μμ

  Νικο καλυσπερα καταρχην.Υπαρχουν απειρα βιβλια προγραμματισμου και ολα λιγο πολυ κανουν την δουλεια τους,σε μαθαινουν δηλαδη τα βασικα της γλωσσας που διαλεξες να ασχοληθεις,απο εκει και περα εσυ ο ιδιος θα πρεπει να το εξασκησεις παραπανω απο μονος σου.Εγω για αρχη θα σου προτεινα να δουλεψεις με tutorials απο το ιντερνετ που ειναι και free και πανω κατω κανουν την ιδια δουλεια με τα βιβλια.Παρολα αυτα αν βολευεσαι καλυτερα με ενα βιβλιο,μπορω να στειλω μερικα links,αλλα θα ηταν καλυτερα αν μου ελεγες την γλωσσα που θες να ξεκινησεις?
  Καλη συνεχεια!

 10. 12 Άσημος
  Νοέμβριος 7, 2011 στο 2:23 μμ

  Πολύ καλό το άρθρο.

  Νίκο το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι τι ρόλο θα ήθελες να έχεις σε μία εταιρία video gaming, αυτό έχει να κάνει και με την απόδοσή σου στο σχολείο, δηλαδή αν είσαι πιο πολύ καλλιτεχνικό ή επιστημονικό μυαλό. Ο προγραμματισμός των σύγχρονων video games χρησιμοποιεί αλγόριθμους υψηλού επιπέδου που απαιτούν γερές μαθηματικές βάσεις για να κατανοηθούν. Το να ξέρει κάποιος να γράφει τεχνικό κώδικα σε οποιαδήποτε γλώσσα απέχει πολύ του να μπορεί να εφαρμόσει αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που απαιτεί γνώσεις μαθηματικής βελτιστοποίησης και θεωρίας πολυπλοκότητας. Χρειάζεσαι λοιπόν απαραίτητα πτυχίο πληροφορικής και όχι απλά τεχνικές γνώσεις στους υπολογιστές και τον προγραμματισμό για να ανταπεξέλθεις σε αυτό το πόστο. Το μάστερ σε αυτόν τον τομέα (video game programming κλπ) όπως τονίζει και ο αρθρογράφος είναι κάτι περιττό και υπάρχει κυρίως για εμπορικούς λόγους. Ένα δυνατό βιογραφικό θα ήτανε βασικό πτυχίο στην πληροφορική με μεταπτυχιακό στην θεωρητική πληροφορική ή τεχνητή νοημοσύνη (που είναι σχεδόν συνώνυμα), ή βασικό πτυχίο στα εφαρμοσμένα μαθηματικά με μάστερ στην πληροφορική. Η κατεξοχήν γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται σήμερα στην βιομηχανία των video games είναι η C++. Ένα καλό βιβλίο που γνωρίζω για εισαγωγή στην C++ είναι το βιβλίο των Deitel&Deitel, «C++ how to program», που το βρίσκεις εύκολα μεταφρασμένο στα ελληνικά σε οποιοδήποτε τεχνικό βιβλιοπωλείο. Με αυτό το βιβλίο πιστεύω μπορείς να μάθεις προγραμματισμό από το μηδέν πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα από οποιοδήποτε online tutorial. Κάποια στιγμή ίσως να χρειαστεί να αγοράσεις κάτι πιο εξειδικευμένο όπως ένα βιβλίο που να σου μαθαίνει την χρήση συγκεκριμένων libraries για προγραμματισμό παιχνιδιών, αλλά έχεις καιρό γι αυτό.

  Αν είναι πιο πολύ καλλιτεχνικός τύπος που σου αρέσει να σχεδιάζεις και να φαντάζεσαι ήρωες παιχνιδιών τότε πας πιο πολύ για τα πόστα των Concept artist, 3D designer/animator, κλπ. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά (υπό την έννοια ότι δεν χρειάζεσαι τόσο απαιτητικές σπουδές) αλλά πρέπει να έχεις μεγάλη θέληση και ταλέντο για να ελπίζεις σε κάτι καλό διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι σπουδές που απαιτούνται έχουν να κάνουν γενικότερα με κλάδους της γραφιστικής, όμως προσωπικά πιστεύω πως οι σπουδές σε αυτήν την περίπτωση είναι τυπική διαδικασία. Για να γίνεις concept artist χρειάζεσαι να έχεις καλό χέρι στο ελεύθερο σχέδιο και στο σκίτσο, και φυσικά μεγάλη φαντασία. Είναι βέβαια ευνόητο πως θα πρέπει να μπορείς να ανταπεξέλθεις και στο ψηφιακό σχέδιο μέσω προγραμμάτων όπως Adobe Photoshop ή/και Corel Painter μεταξύ πολλών άλλων. Για το πόστο του 3D designer θα πρέπει να έχεις γνώσεις modeling και animation μέσω της χρήσης βασικών προγραμμάτων 3D rendering όπως 3D Studio Max (ίσως το πιο βασικό).

  Αν δεν είσαι σίγουρος ακόμα που ακριβώς θέλεις να επικεντρωθεί εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις ένα βασικό πτυχίο πληροφορικής ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στα μαθήματα της θεωρητικής πληροφορικής και γραφικών (με OpenGL) και στον ελεύθερο χρόνο σου ασχολήσου με το σχέδιο σε χαρτί και σε Photoshop και με 3D modeling σε 3D studio max.

  Αφού πρώτα αποκτήσεις τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού και design/animation όπως ανέφερα παραπάνω, ίσως θα σου φανεί ενδιαφέρον να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου φτιάχνοντας ένα απλό παιχνίδι σε ένα περιβάλλον που σου προσφέρει γρήγορη ανάπτυξη παιχνιδιών όπως Adobe Flash (να μάθεις ActionScript θα είναι παιχνιδάκι αν ξέρεις ήδη C++) και/ή σε Objective C/Cocoa αν είσαι χρήστης Mac. Θα είναι καλό για το βιογραφικό σου να έχεις κάτι να επιδείξεις.

 11. 13 Άσημος
  Νοέμβριος 7, 2011 στο 2:35 μμ

  Πολύ καλό το άρθρο.

  Νίκο το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι τι ρόλο θα ήθελες να έχεις σε μία εταιρία video gaming, αυτό έχει να κάνει και με την απόδοσή σου στο σχολείο, δηλαδή αν είσαι πιο πολύ καλλιτεχνικό ή επιστημονικό μυαλό. Ο προγραμματισμός των σύγχρονων video games χρησιμοποιεί αλγόριθμους υψηλού επιπέδου που απαιτούν γερές μαθηματικές βάσεις για να κατανοηθούν. Το να ξέρει κάποιος να γράφει τεχνικό κώδικα σε οποιαδήποτε γλώσσα απέχει πολύ του να μπορεί να εφαρμόσει αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που απαιτεί γνώσεις μαθηματικής βελτιστοποίησης και θεωρίας πολυπλοκότητας. Χρειάζεσαι λοιπόν απαραίτητα πτυχίο πληροφορικής και όχι απλά τεχνικές γνώσεις στους υπολογιστές και τον προγραμματισμό για να ανταπεξέλθεις σε αυτό το πόστο. Το μάστερ σε αυτόν τον τομέα (video game programming κλπ) όπως τονίζει και ο αρθρογράφος είναι κάτι περιττό και υπάρχει κυρίως για εμπορικούς λόγους. Ένα δυνατό βιογραφικό θα ήτανε βασικό πτυχίο στην πληροφορική με μεταπτυχιακό στην θεωρητική πληροφορική ή τεχνητή νοημοσύνη (που είναι σχεδόν συνώνυμα), ή βασικό πτυχίο στα εφαρμοσμένα μαθηματικά με μάστερ στην πληροφορική. Η κατεξοχήν γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται σήμερα στην βιομηχανία των video games είναι η C++. Ένα καλό βιβλίο που γνωρίζω για εισαγωγή στην C++ είναι το βιβλίο των Deitel&Deitel, «C++ how to program», που το βρίσκεις εύκολα μεταφρασμένο στα ελληνικά σε οποιοδήποτε τεχνικό βιβλιοπωλείο. Με αυτό το βιβλίο πιστεύω μπορείς να μάθεις προγραμματισμό από το μηδέν πολύ ευκολότερα και γρηγορότερα από οποιοδήποτε online tutorial. Κάποια στιγμή ίσως να χρειαστεί να αγοράσεις κάτι πιο εξειδικευμένο όπως ένα βιβλίο που να σου μαθαίνει την χρήση συγκεκριμένων libraries για προγραμματισμό παιχνιδιών, αλλά έχεις καιρό γι αυτό.

  Αν είσαι πιο πολύ καλλιτεχνικός τύπος που σου αρέσει να σχεδιάζεις και να φαντάζεσαι ήρωες παιχνιδιών τότε πας πιο πολύ για τα πόστα των Concept artist, 3D designer/animator, κλπ. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πιο απλά (υπό την έννοια ότι δεν χρειάζεσαι τόσο απαιτητικές σπουδές) αλλά πρέπει να έχεις μεγάλη θέληση και ταλέντο για να ελπίζεις σε κάτι καλό διότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι σπουδές που απαιτούνται έχουν να κάνουν γενικότερα με κλάδους της γραφιστικής, όμως προσωπικά πιστεύω πως οι σπουδές σε αυτήν την περίπτωση είναι τυπική διαδικασία. Για να γίνεις concept artist χρειάζεσαι να έχεις καλό χέρι στο ελεύθερο σχέδιο και στο σκίτσο, και φυσικά μεγάλη φαντασία. Είναι βέβαια ευνόητο πως θα πρέπει να μπορείς να ανταπεξέλθεις και στο ψηφιακό σχέδιο μέσω προγραμμάτων όπως Adobe Photoshop ή/και Corel Painter μεταξύ πολλών άλλων. Για το πόστο του 3D designer θα πρέπει να έχεις γνώσεις modeling και animation μέσω της χρήσης βασικών προγραμμάτων 3D rendering όπως 3D Studio Max (ίσως το πιο βασικό).

  Αν δεν είσαι σίγουρος ακόμα που ακριβώς θέλεις να επικεντρωθείς εγώ θα σου πρότεινα να κάνεις ένα βασικό πτυχίο πληροφορικής ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στα μαθήματα της θεωρητικής πληροφορικής και γραφικών (με OpenGL) και στον ελεύθερο χρόνο σου ασχολήσου με το σχέδιο σε χαρτί και σε Photoshop και με 3D modeling σε 3D studio max.

  Αφού πρώτα αποκτήσεις τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού και design/animation όπως ανέφερα παραπάνω, ίσως θα σου φανεί ενδιαφέρον να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου φτιάχνοντας ένα απλό παιχνίδι σε ένα περιβάλλον που σου προσφέρει γρήγορη ανάπτυξη παιχνιδιών όπως Adobe Flash (να μάθεις ActionScript θα είναι παιχνιδάκι αν ξέρεις ήδη C++) και/ή σε Objective C/Cocoa αν είσαι χρήστης Mac. Θα είναι καλό για το βιογραφικό σου να έχεις κάτι να επιδείξεις.

 12. 14 Απόλλων
  Δεκέμβριος 25, 2011 στο 12:56 πμ

  Αλήθεια, υπάρχουν τρόποι στο ελληνικό webspace που να μπορείς να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τη δημιουργία videogames ώστε να μπορούν θεωρητικά να συγκροτηθούν ομάδες ατόμων με απώτερο σκοπό την σύσταση development studio?

  Επίσης, εγω για παράδειγμα, που είμαι 32, με ένα παιδί, έχω 9-10 χρόνια να πιάσω c++ στα χέρια μου αλλά έχω το πτυχίο + ενα μεταπτυχιακό στη πληροφορική, έχω καμμία πιθανότητα να βρω δουλειά στο εξωτερικό? Γιατί για ελλάδα χλωμό το βλέπω…

  • Δεκέμβριος 27, 2011 στο 12:16 μμ

   Για το πρωτο, καλες οι προθεσεις και οι συστασεις ομαδων, αλλα αν δεν υπαρχει το κεφαλαιο, δηλαδη καποια εναλλακτικη πηγη εισοδηματος οσο αναπτυσσεται το παιχνιδι, απο πισω πολυ δυσκολο να αναπτυχθει παιχνιδι. Ιδιαιτερα αν εισαι σε μια ηλικια που εχεις αλλα ατομα εξαρτωμενα απο εσενα (πχ παιδια). Μην βλεπετε τα indie του εξωτερικου, αυτοι δουλευαν σε μεγαλες εταιριες πριν και εχουν λεφτα να ζησουν τουλαχιστον ενα χρονο οσο αναπτυσσουν το παιχνιδι.

   Για το δευτερο ποτε δεν θα μαθεις αν δεν δοκιμασεις να ψαξεις για δουλεια εξω. Υπαρχουν πολλες εταιριες, η καθε μια με τις δικες της απαιτησεις.

 13. Μαρτίου 11, 2012 στο 3:04 μμ

  Γεια σας παιδια και γεια σου Κωστα.Ειμαι μαθητης της 2ας Λυκειου και θα ηθελα να κανω μερικες ερωτησεις.Γενικα σαν μαθητης ειμαι αρκετα καλος αφου οι φετινοι μου βαθμοι κυμαινονται στο 17 και μου αρεσουν τα θετικα μαθηματα(φυσικη,μαθηματικα).θα ηθελα λοιπον να ασχολειθω με αυτο το επαγγελμα καθως μου αρεσουν πολυ τα βιντεοπαιχνιδια και γενικα η πληροφορικη κ.λ.π.Η ερωτηση μου λοιπον ειναι,αν πειραζει αν μπω π.χ σε σχολη πληροφορικης ΤΕΙ Αθηνας σε περιπτωση που δεν μπω ΑΕΙ.Αν η σχολη ΤΕΙ με λιγα λογια με «υποβαθμισει» κατα καποιο τροπο.2η ερωτηση ειναι αν αρκει το lower(cambrige,City & Guilds) για το εξωτερικο και για μια τετοιου ειδους δουλεια.Και τελος θα ηθελα να αναφερω κατι που ειδα στην τηλεοραση,οπου μια Ελληνικη εταιρια προγραμματισμου παιχνιδιων δημιουργησε ενα παιχνιδι για ps3 (κατι με θεους,δεν θυμαμαι ποιο ηταν)και πηγε τοσο καλα στο εξωτερικο με αποτελεσμα να γινει αυξηση στον μισθο ολων.Και δωστε μου αν μπορειτε κανενα προγραμμα που να σχετιζετε με αυτο το επαγγελμα ωστε να αρχισω να δουλευω σιγα σιγα πανω σ’αυτο.Σας ευχαριστω

  • Μαρτίου 16, 2012 στο 9:52 μμ

   Δεν κανει ουσιαστική διαφορα αν μπεις σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Αυτο που μέτρα ειναι η προσωπική σου προσπαθεια και η διάθεση που εχεις να ασχοληθείς απο μονος σου με το προγραμματισμό βιντεοπαιχνιδιων. Καλο εργαλείο για να αρχίσεις το προγραμματισμό βιντεοπαιχνιδιων ειναι το xna game studio, κοιτα για μερικα tutorial στο videogameslab.wordpress.com. Τέλος δεν γνωριζω ελληνικη ομαδα που να εχει αναπτύξει παιχνιδι για το ps3 μαλλον λάθος θα ακουσες.

 14. 18 Thanos1996
  Σεπτεμβρίου 3, 2012 στο 11:35 πμ

  Είμαι 16 χρονών και έχω αρχίσει να ψάχνω σχολές που να έχουν αυτό το αντικείμενο.
  Παρακαλώ στείλτε μου email με τις προτάσεις σας.

 15. 19 Constantinos
  Σεπτεμβρίου 9, 2013 στο 6:49 μμ

  Πρώτα από όλα μπράβο για όλα αυτά τα άρθρα που γράφεις εδώ. Το ξέρω πως είμαι μικρός (14 χρονών) και ίσως βιάζομαι να αποφασίσω για το μέλλον μου αλλά πιστεύω πως αυτή είναι δουλεία που θα ήθελα να επιλέξω. Θα ήθελα να μου απαντήσεις κάποιες ερωτήσεις:

  1ον) Πρέπει να γνωρίζω πολύ καλά αγγλικά για να πιάσω δουλεία?

  2ον) Θα πάω Γ’ Γυμνασίου και δεν ξέρω τι είναι καν το C++. Είναι πράγματα που θα τα μάθω αργότερα στο Λύκειο όταν επειλέξω Πληροφορική (στην Κύπρο μένω)?

  3ον) Με ενδιαφέρει ο 3D μοντελισμός. Ξέρεις κανένα κολπάκι που θα με βοηθήσει να φτάσω εδώ? Για παράδειγμα κανένα πρόγραμμα που θα μπορούσα να κάνω εξάσκηση ή οποιαδήποτε συμβουλή.

  1000 ευχαριστώ.

 16. 20 Tolis
  Δεκέμβριος 3, 2013 στο 3:10 μμ

  Απο επαλ θα μπορούσα να ακολουθήσω το επάγγελμα του προγραμματιστη βοντεοπαιχνιδιών;

 17. 21 alexiadis nikos
  Ιουνίου 11, 2014 στο 3:33 πμ

  με λενε νικο και θελω να ερθω σε επαφη με προγραματιστη video games για τι δημιουργια παιχνιδιου.αν γνωριζετε καποιον.εφχαριστω


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Αύγουστος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιολ.   Σεπτ. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: