31
Αυγ.
09

Σπουδές πάνω στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών

Παρατηρώ ότι αρκετοί αναγνώστες φτάνουν στο blog τις τελευταίες μέρες αναζητώντας πληροφορίες πάνω στο πως μπορούν να σπουδάσουν προγραμματισμό βιντεοπαιχνιδιών. Σκέφτηκα λοιπόν να συγκεντρώσω στο άρθρο αυτό ότι έχω γράψει πάνω στο θέμα με λίγα επιπλέον σχόλια.

Είναι πολύ καλό, κατά τη γνώμη μου, που άτομα στα οποία αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια αναζητούν τρόπους να ασχοληθούν με την δημιουργία τους. Δείχνει μια πραγματική αγάπη για το μέσο των βιντεοπαιχνιδιών και των δυνατοτήτων που προσφέρει για ψυχαγωγία.

Με την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών καθαυτή ασχολούνται 3 κατηγορίες ειδικοτήτων, οι προγραμματιστές, οι καλλιτέχνες και οι σχεδιαστές. Οι προγραμματιστές αναπτύσσουν το κώδικα του παιχνιδιού, οι καλλιτέχνες το περιεχόμενο (γραφικά, ήχο, κίνηση) και οι σχεδιαστές καθορίζουν το τι θα συμβαίνει μέσα στο κόσμο του παιχνιδιού και τι εμπόδια θα αντιμετωπίσει ο παίκτης.

Το έχω πει και παλαιότερα, το επαναλαμβάνω και εδώ: για να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό βιντεοπαιχνιδιών δεν απαιτούνται ειδικές σπουδές. Ένα καλό πτυχίο Πληροφορικής αρκεί. Για να γίνει κάποιος επιτυχημένος προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών απαιτούνται 2 πράγματα: καλή γνώση προγραμματισμού και μεγάλη διάθεση να μαθαίνει συνεχώς και να αυξάνει τις γνώσεις του. Συνεπώς κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το προγραμματισμό βιντεοπαιχνιδιών θα πρέπει να αποκτήσει κάποιο πτυχίο στην Πληροφορική το οποίο θα καλύπτει τις βασικές αρχές της (Δομές δεδομένων, Δίκτυα, Γραφικά, Τεχνητή Νοημοσύνη κλπ). Επιπλέον γνώση η οποία χρειάζεται για την ανάπτυξη θα την αποκτήσει στην εταιρία που θα δουλέψει.

Παρομοίως για το καλλιτέχνη, απαιτούνται γνώσεις τριδιάστατης μοντελοποίησης, σχεδιασμού διδιάστατων εικόνων, animation (3D και 2D), γραφιστικής, μουσικής, sound design. Ένα άτομο που έχει καλή γνώση στους τομείς αυτούς, από όποια σχετική σχολή την έχει αποκτήσει, θα μπορέσει να βρει δουλειά στην βιομηχανία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών.

Ο σχεδιαστής παιχνιδιών είναι διαφορετική υπόθεση, μιας και απαιτεί σημαντική εμπειρία στην δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών, δεν είναι ένα πρώτο επάγγελμα για κάποιον απόφοιτο.

Η βιομηχανία ανάπτυξης (στο εξωτερικό) αντιμετωπίζει με δυσπιστία προπτυχιακά προγράμματα ειδικά αφιερωμένα στην δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών. Η βασική δικαιολογία είναι ότι προσφέρουν επιφανειακή γνώση η οποία δεν είναι ευέλικτη αρκετά ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στις πολλές και διαφορετικές ανάγκες της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών.

Η δική μου η άποψη είναι ότι για να ασχοληθεί κάποιος με την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών το ανάλογο πτυχίο είναι σημαντικό αλλά δευτερεύουσας σημασίας. Μεγαλύτερη σημασία έχει να αγαπά τα βιντεοπαιχνίδια και να έχει ασχοληθεί με την ανάπτυξη τους (μόνος ή και με φίλους) στο ελεύθερο του χρόνο. Ένα portfolio από παιχνίδια (ότι παιχνίδια και να ναι) και περιεχόμενο για παιχνίδια είναι βασικής σημασίας και για το προγραμματιστή και για το καλλιτέχνη. Μόνο έτσι μπορεί να αποδείξει στις εταιρίες ανάπτυξης ότι θέλει και μπορεί να εργαστεί στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών.

Η συμβουλή μου για κάποιον που θέλει να απασχοληθεί στην βιομηχανία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών είναι η εξής: να αναζητήσει κάποιο γενικό πτυχίο Πληροφορικής από ΑΕΙ/ΑΤΕΙ ή (για το καλλιτεχνικό περιεχόμενο) κάποια σχολή που να προσφέρει καλλιτεχνικά μαθήματα και να δημιουργήσει ένα portfolio με αρκετά (έστω και μικρά) παιχνίδια. Έτσι θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει εργασία στο χώρο. Και τέλος πρέπει να έχει υπόψη του ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να μετοικίσει στο εξωτερικό προκειμένου να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών. Η Ελληνική βιομηχανία ανάπτυξης είναι ακόμα αρκετά μικρή (αλλά πολλά υποσχόμενη θέλω να ελπίζω).


15 Σχόλια to “Σπουδές πάνω στην ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών”


  1. 16 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 8:12 μμ

    Γειά σας,κύριε Κώστα.Εκπληκτικό άρθρο.Το άρθρο σας μέχρι πρότινος με έχει βοηθήσει πολύ.Η αγάπη μου για τα videogames παραείναι μεγάλη και θα ήθελα να ασχοληθώ εκτενέστερα με το επάγγελμα του σχεδιαστή ή καλλιτέχνη.:D

  2. 17 Σεπτεμβρίου, 2009 στο 5:56 πμ

    Πολύ χαίρομαι που το ακούω αυτό! Αξίζει να κυνηγήσεις το όνειρο σου, να έχεις ομως υπόψη ότι απαιτεί αφοσίωση και δουλειά. Η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών δεν είναι παιχνίδι! 🙂

  3. 3 Αχιλλέας
    8 Απριλίου, 2010 στο 9:32 πμ

    Αγαπητε συγγραφεα

    Ευχαριστω παρα πολλυ για αυτο το αρθρο.Ειναι το μοναδικο σε ολοκληρο το ιντερνετ.Ειμαι 16 χρονων και ειδι εχω κσεκινιση την αναπτυξη του δικου μου βιντεοπαιχνιδιου.Εγω Θα ηθελα να ασχοληθω με το κοματι των εντολων το οποιο λογικα ειναι πιο δυσκολο…Αν και ειμαι πολλη κακος μαθητης στην πλυροφορικη ειναι το μονο που ειμαι καλος(οπως και την αλγευρα και φυσικη).Εχω ειδη φτιαξει το δικο μου λειτουργικο που ειναι βασισμενο σε λινουξ ( μπορειτε να το κατεβασετε απο εδω : http://www.megaupload.com/?d=9B1WHEFI δεν γινετε να το τρεξετε σε virtual pc μονο απο το cd και αν θελετε απο το σκλυρο σας δισκο!) αλλα πολλυ φοβαμε οτι το ονειρο μου δεν θα πραγματοπιοιθη ποτε..ειναι ενα απιαστο ονειρο..δεν προκειτε ποτε να πιασω 17.000 μορια στης πανελληνιες για να περασω στην σχολη η οποια πιστεβω οτι ειναι η μονη που μετραει..Δεν ξερω τι να κανω ειμαι απεγνωσμενος πια..
    Αχιλλεας

  4. 8 Απριλίου, 2010 στο 9:46 πμ

    @Αχιλλέα: μην απελπίζεσαι από τώρα! Είσαι μικρός ακόμα και έχεις χρόνο να προσπαθήσεις. Αφού σου αρέσει η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, δες το σαν στοίχημα και σαν πρόκληση να βελτιώσεις τους βαθμούς σου και να γράψεις καλά στις πανελλήνιες για να περάσεις εκεί που θες. Τμήματα Πληροφορικής στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά και με κάτω των 17.000 μορίων (το Ιόνιο πχ). Δεν έχει τόσο σημασία το Τμήμα στο οποίο θα περάσεις, αλλά η όρεξη που έχεις εσύ για μάθηση και δουλειά. Στο λεω εκ των έσω αυτό, μιας και διδάσκω σε Τμήμα Πληροφορικής.

    Και συνέχισε να αναπτύσσεις παιχνίδια για να αποκτήσεις εμπειρία. Θα χαρώ να δω την δουλειά σου!

  5. 5 Vapan
    3 Δεκεμβρίου, 2010 στο 10:24 μμ

    Geia sas kyrie Kwsta! Diavasa auto to arthro, k mporw na pw epeishs pws me voithise poli! Eimai 3h Gymnasioy, kai eimai fan twn videogames edw kai 10 xronia, apo ta 4 mou xronia! Exw agnoia omws, kai thelw na sas rwtisw. Ti mathimata prepei na perasw sto Lykeio gia na paw anapthksh videogames?Mias kai tou xronou tha exoume to kainourgio systhma, na kserw ti mathimata na dialeksw. An mou apanthsete syntoma tha to ektimousa poli! Sas eyxaristw
    Panagiwths

  6. 5 Δεκεμβρίου, 2010 στο 11:27 πμ

    Παναγιώτη ειναι πολύ νωρίς ακόμα για να σε πιάνει το άγχος των σπουδών. Σε αυτή τη χώρα μας πιέζουν από νωρίς με αυτές τις σπουδές χωρίς λόγο. Αν σε ενδιαφέρει ο προγραμματισμός βιντεοπαιχνιδιών τότε θα βοηθούσε βέβαια να προσανατολίζεσαι σε ένα πανεπιστήμιο με θετική κατεύθυνση (πχ πληροφορική ή μαθηματικά κλπ) αλλά είναι σημαντικότερο σε αυτή τη φάση να προσπαθήσεις να ασχοληθείς με το προγραμματισμό μόνος σου, διαβάζοντας βιβλία, blog και προγραμματίζοντας πολλά παιχνίδια. Το Videogames Laboratory (http://videogameslab.wordpress.com) μπορεί να σε βοηθήσει για αρχή.

    Παντως, για να απαντήσω και στην ερώτηση σου, γενικά ο προγραμματισμός βιντεοπαιχνιδιών βασίζεται στα μαθηματικά, φυσική και φυσικά στην πληροφορική. Οπότε μπορείς να επιλέξεις τα ανάλογα μαθήματα (αν είναι μαθήματα επιλογής). Καλό είναι να αποκτήσεις και καλή γνώση στα Αγγλικά λόγω του τεράστιου υλικού για μελέτη που υπάρχει σε αυτή τη γλώσσα.

    • 7 Vapan
      7 Δεκεμβρίου, 2010 στο 12:41 μμ

      Den mporw na paw sthn Texnologikh kateuthinsh, sto Pliroforiko kuklo, mias kai ekei exei anaptyksh efarmogwn mhpws kanw gia ekeinh thn kateuthinsh, h na paw kanonika sthn Thetikh kateuthinsh?
      Kai sas eyxaristw poli gia tis plhrofories pou mou dwsate!
      Panagiwths

  7. 8 Δεκεμβρίου, 2010 στο 10:14 πμ

    Δεν γνωρίζω καλά τις κατευθύνσεις στο Λύκειο, φαντάζομαι όμως ότι ο «Πληροφορικός κύκλος» θα έχει και μαθηματικά μέσα εκτός από πληροφορική οπότε θα πρέπει να σε καλύπτει.

  8. 8 Δεκεμβρίου, 2010 στο 12:22 μμ

    Αν θελεις να περασεις πληροφορικη τοτε πρεπει να πας τεχνολογικη κατευθυνση καθως παρεχει το μαθημα που ειπες τον προγραμματισμο σε ψευδογλωσσα που ειναι απαραιτητο κατα την αποψη μου. η Θετικη σου ειναι αχρειαστη καθως σε εκεινη κανεις χημεια,μαθημα που δεν εχει να κανει με πληροφορικη.Με λιγα λογια η θετικη ειναι μονο για αυτους που πανε να γινουν γιατροι η μοριακη βιολογοι.

  9. 10 Vapan
    9 Δεκεμβρίου, 2010 στο 10:10 μμ

    Ωραία! Σας ευχαριστώ πολύ και στους δυο σας για τις πληροφορίες που μου δώσατε! Οι απορίες μου λύθηκαν. Σας ευχαριστώ πολύ Κ. Κώστα και Παναγιώτη!

  10. 15 Ιανουαρίου, 2013 στο 6:13 μμ

    Αγαπητέ κύριε Αναγνώστου,

    Το ονομά μου είναι Τιμολέων, έιμαι 15 ετών και φητώ στη πρώτη Λυκείου. Θεωρώ πως το ιστολόγιο σας είναι σπουδαίο, αφού παρέχει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών και ελπίζω να συνεχίσει να εξελλίσεται με την βοήθεια αυτών που αγαπάνε το ζήτημα. Σας γράφω διότι έχω κάποιες απορίες που με βασανίζουν εδώ και αρκετό καιρό. Ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με το σχεδιο και πιστέυω πως έχω αναπτύξει αρκετές γνώσεις και δεξιότητες για το θέμα αυτό. Πολλοί φίλοι, οι οποίοι έχουν δει σκίτσα και ψηφιακές εικόνες που έχω σχεδιάσει, λένε πώς έχω ταλέντο και πως αυτό πρέπει να κάνω στη ζωή μου. Για να πω την αλήθεια, η ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις » μου δημιουργούσε ανασφάλεια και φοβους για το μέλλον. Αλλα τότε ανακάλυψα το πάθος μου για τα βιντεοπαιχνίδια και σκέφτηκα πως όσο δύσκολο και αν φαινόταν, θα μπορούσα να τα καταφέρω. Τό μόνο που χρειάζεται είναι σκληρή δουλεία και αφοσίωση! Ακόμα τελείωσα τη 3η Γυμνασίου με βαθμό 19 και 10/13! Η ερώτηση είναι η εξής απλή : Τι μπορώ να κάνω;;; Ξερω πως είναι αρκετά άστοχη και θα δυσκολευτείτε να απαντήσετε σε αυτήν, αλλά θα σας παρακαλούσα να με βοηθείσετε κάθώς είμαι απελπισμένος. Ακόμα θα σας θέσω κάποιες ακόμα ερωτήσεις για να σας βοηθήσω να απαντήσετε : Πιστέυετε πως η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών έχει μέλλον; , Θα βρώ ευκολότερα θέση εργασίας αν μετακομίσω στο εξωτερικό; Τέλος θα ήθελα να μου μιλήσετε για το πώς κατάφέρατε να διακριθέιτε στη ανάπτυξη των βιντεοπαιχνιδιών και να μου δώσετε μερικές συμβουλές.

    Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

    Υ.Σ. Εδώ βρίσκονται μερικά δείγματα μου: http://drnferno.wordpress.com/2013/01/15/dsc08143-jpg/

    dsc08144.jpg

    dsc08146.jpg

    dsc081421.jpg

    • 16 Ιανουαρίου, 2013 στο 9:28 μμ

      Τιμολεων, αν σε ενδιαφέρει πραγματικά η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιων τότε ασχολησου με αυτο! Σχεδίασε χαρακτήρες, περιβάλλοντα, βρες φίλους που τους αρέσει να προγραμματίζουν και φτιάξτε ένα παιχνίδι μαζί. Απέκτησε όσο μεγαλύτερα εμπειρία μπορείς. Για σπουδές μπορείς να επιλέγεις κάποιο αντικείμενο (καλλιτεχνικό), εντός ή εκτός ελλαδας. Στο εξωτερικο έχει και προγράμματα σπουδών περισσότερο προσανατολισμένα στα βιντεοπαιχνιδια και μετα θα σου είναι και πιο εύκολη η μετάβαση απο το πανεπιστήμιο στην βιομηχανία ανάπτυξης (στο εξωτερικο). Γενικά η ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιων έχει μέλλον αλλα ως βιωσιμη επαγγελματική αποκατάσταση θα επελέγα το εξωτερικο, στην Ελλάδα τώρα ξεκινάει και θα πάρει χρόνια πιθανώς μέχρι να δημιουργηθούν εταιρίες που να μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

      Καλη προσπάθεια!

      • 13 Τιμολέων
        16 Ιανουαρίου, 2015 στο 6:31 μμ

        Αγαπητέ κύριε Αναγνώστου,

        Σας ξαναγράφω μετά από δύο χρόνια, ξαναβρίσκοντας τυχαία τον ιστότοπο αυτό. Ως μαθητής Τρίτης Λυκείου και πλέον αρκετά αποφασισμένος για την φοιτητική μου πορεία, αποφάσισα να ακολουθήσω το τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ (αν όλα πανε κατ’ ευχήν). Αποφάσισα να απευθυνθώ σε εσάς για τον απλούστατο λόγο ότι ασχολήθηκα με την δημιουργία ενός συγκεκριμένου βιντεοπαιχνιδιού με δική μου πρωτοβουλία. Θα ήθελα πολύ να ακούσω την γνώμη σας για demo του παιχνιδιού που μπορείτε να βρείτε δωρεάν στον ακόλουθο ιστότοπο: http://www.indiedb.com/games/daydreamer.
        Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας πριν δύο χρόνια, χωρίς την οποία ίσως δεν έφτιαχνα το παιχνίδι αυτό.

        Με εκτίμηση,
        Τιμολεων


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Αύγουστος 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31