21
Δεκ.
11

Επιστροφή στην Αγγλία, ένα μήνα μετά

Με την ευκαιρία της επετείου του … ενός μηνός στην νέα μου θέση ως προγραμματιστής γραφικών στην Blitz Games Studios στην Αγγλία, είναι νομίζω στιγμή για μια καταγραφή των πρώτων εντυπώσεων από την δουλειά και τη χώρα. Έχοντας ζήσει ήδη 10 χρόνια Αγγλία, πριν το δημιουργικό διάλλειμα των 5 χρόνων στην Ελλάδα, δεν μπορώ να πω ότι είναι και πολύ διαφορετικές οι εμπειρίες μου τώρα, απλά ξαναθυμήθηκα πολλά πράγματα που είχα ξεχάσει. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Και η αρχή είναι φυσικά το πιο σημαντικό, η δουλειά. Η εντύπωση που απέκτησα κατά το 2ημερο interview για την Blitz , ότι είναι ένα φιλικό και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας, επιβεβαιώθηκαν. Οι συνάδερφοι και το υπόλοιπο γραμματειακό προσωπικό της εταιρίας ήταν (και είναι) πρόθυμοι για οποιαδήποτε βοήθεια και υποστήριξη και γενικά έκαναν το ξεκίνημα στο νέο περιβάλλον το δυνατόν ανώδυνο. Εντύπωση μου έκανε ότι κατά το ξεκίνημα της δουλειάς κλίθηκα να κάνω ακριβώς αυτό: να δουλέψω. Δεν ασχολήθηκα με ΙΚΑ, εφορίες, χαρτούρα, γραφειοκρατία κλπ, τα ανέλαβε όλα η γραμματεία. Βοήθησε βέβαια το γεγονός ότι είχα ήδη National Insurance Number που είναι απαραίτητο στον καθένα για να εργαστεί στην Αγγλία, αλλά αυτό είναι υπόθεση μισής ώρας να το βγάλεις, αφού πας στο αρμόδιο γραφείο με ραντεβού.

Η εταιρία έχει μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από παιχνίδια σε κονσόλες, web, serious games, μέχρι και κανάλι διανομής indie παιχνιδιών. Η ομάδα στην οποία εντάχθηκα, ασχολείται με τεχνολογίες αιχμής στα γραφικά με υπολογιστή, proof of concept, και τεχνικές οι οποίες, αν αποδειχθούν υλοποιήσιμες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις άλλες ομάδες στα παιχνίδια που αναπτύσσουν. Επίσης συχνά καλείται να προσφέρει τεχνογνωσία σε υπάρχοντα παιχνίδια. Το έκανα και εγώ μια φορά ήδη, για ένα παιχνίδι που αναπτύσσει η εταιρία. Παράξενο συναίσθημα, αισθάνθηκα σαν εμπειρογνώμονας! Μια μεγαλύτερη ανάλυση για ρόλο της ομάδας μου κάνει ο art director της ομάδας στο άρθρο που έγραψε πριν ένα χρόνο για το gamasutra.

Γενικά βρίσκω ότι οι Άγγλοι ως συνάδερφοι είναι πολύ υποστηρικτικοί, και πάντα θα πούνε ένα καλό λόγο για την δουλειά σου, είτε είναι περισσότερο είτε λιγότερο έμπειροι από εσένα. Σου δίνεται η εντύπωση ότι ο σκοπός είναι το δυνατόν καλύτερο για την ομάδα και την εταιρεία, δεν υπάρχουν εγωισμοί. Για το ίδιο λόγο δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑ ρόλο αν είσαι άγγλος ή ξένος, μετράει μόνο η δουλειά σου. Για μια τεχνική που υλοποίησα, η οποία δεν είχε ξανα-υλοποιηθεί στην εταιρία για παράδειγμα, ήρθαν ένα σωρό άτομα από άλλες ομάδες να δουν το αποτέλεσμα και μου ζήτησαν να γράψω και ένα blog post να εξηγήσω πως λειτουργεί. Με την ευκαιρία να πω ότι η εταιρία δίνει μεγάλο βάρος στην διάχυση και βελτίωσης της γνώσης, κάθε ομάδα έχει εσωτερικό blog που καταγράφει διάφορα ενδιαφέροντα για την δουλειά της, και επίσης γίνονται τακτικά σεμινάρια από υπαλλήλους σε υπαλλήλους για νέες τεχνολογίες. Σεμινάρια γίνονται και από άτομα εκτός της εταιρίας για διάφορα θέματα που αφορούν την βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών.

Μεγάλη έμφαση επίσης δίνεται στη δυνατόν μεγαλύτερη «άνεση» και «ασφάλεια» στην δουλειά. Με το τέλος της πρώτης εβδομάδας ήρθαν δυο άτομα από το Human Resources να με ρωτήσουν για τα πάντα, από το ύψος της οθόνης, το αν κάνω τακτικά διαλλείματα από την οθόνη, αν είναι η καρέκλα καλή, αν είναι θερμοκρασία δωματίου εντάξει, αν έχω οποιοδήποτε πρόβλημα γενικά. Στο τέλος του πρώτου μήνα γίνεται και το πρώτο review για να διαπιστωθεί αν έχει ενταχθεί καλά ο εργαζόμενος στην εταιρία, αν η θέση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, αν θεωρεί ότι έχει επαρκή υποστήριξη κλπ.

Η εταιρία έχει βιβλιοθήκη η οποία εκτός από βιβλία δανείζει επιπλέον DVD, βιντεοπαιχνίδια και κονσόλες! Είχα την ευκαιρία έτσι να αποκτήσω για πρώτη φορά και για σύντομο χρονικό διάστημα ένα Playstation 3 και να δοκιμάσω ένα παιχνίδι εκεί.

Σε γενικές γραμμές έτσι κυλά η ζωή στην εταιρία, χωρίς να υπάρχει κάτι να σου αποσπά την προσοχή έτσι ώστε να μπορείς να αφοσιωθείς στην δουλειά σου. Μεγάλη αντίθεση με την Ελλάδα που εύκολα χάνεις μια ολόκληρη μέρα (ή και 2 και 3) στην εφορία ή στο ΙΚΑ ή σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία κάνοντας το ταχυδρόμο μεταφέροντας χαρτιά και κάνοντας λειτουργίες που θα έπρεπε να γίνονται ενδουπηρεσιακά.

Σχετικα με τα υπόλοιπα, η αναζήτηση σπιτιού είναι σχετικά εύκολη μιας και γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω γραφείου (δεν θα δεις ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ σε τοίχους και δέντρα). Στην περίπτωση μου βρήκα γρήγορα ένα σπίτι που μας βόλευε κάπως, το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι άργησε να αδειάσει και έμεινα αρκετές μέρες σε bed and breakfast. Ευτυχώς που κάλυψε τα έξοδα η εταιρία.

Γενικά η ζωή στην Αγγλία είναι ήσυχη, οι δρόμοι έχουν κίνηση κάποιες ώρες αλλά όχι φασαρία. Οι Άγγλοι είναι χαμηλών τόνων λαός, μπορεί να βρεθείς σε ένα καφέ γεμάτο κόσμο και να μην ακούς παρά μόνο μια ανεπαίσθητη βοή. Επίσης είναι εν γένει πολύ ευγενικοί και φιλικοί, πολλές φορές μέχρι κουταμάρας (μπορεί να κάθεται 2 λεπτά να κρατά την πόρτα ανοικτή αν σε δει να έρχεσαι από μακριά). Επιπλέον σε δέχονται από όπου και να είσαι. Ειδικά εγώ που έρχομαι από μια χώρα με κάποια… ιστορία, δεν είδα κάποια ιδιαίτερη στάση απέναντι μου ή αντιμετώπιση. Αν μη τι άλλο περισσότερο κατανόηση είδα και αναγνώριση του γεγονότος ότι ψάχνω για κάτι καλύτερο.

Τα μαγαζιά έχουν αυξημένη κίνηση αυτές τις μέρες λόγω Χριστουγέννων, το λεγόμενο Christmas Shopping κατά το οποίο αγοράζουν δώρα για φίλους, συγγενείς και γνωστούς και είναι μόνιμη πηγή άγχους για τους Άγγλους. Κρίση υπάρχει και στην Αγγλία φυσικά και την συζητάνε στα κανάλια, όμως λείπει αυτό το κλίμα μιζέριας που δημιουργούν (μεγάλη πηγή δυστυχίας τελικά τα ΜΜΕ). Και εδώ μιλάνε για περικοπές στο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις. Έχω την εντύπωση όμως ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλος, και δεν βασίζεται σε κρατικές επιχορηγήσεις και ΕΣΠΑ, η επίδραση της κρίσης είναι κάπως μικρότερη. Στην καταπολέμηση της μιζέριας βοηθά και το γεγονός ότι γίνονται δημόσια έργα και δεν υπάρχει το γνωστό κλίμα εγκατάληψης των πάντων.

Αν και κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη, ιδίως όταν γίνεται σε μια ηλικία που οι υποχρεώσεις είναι διαφορετικές και μεγαλύτερες, μπορώ να πω ότι αυτή την φορά υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα είναι επιτέλους διαφορετικά και, για αλλαγή, καλύτερα!

Advertisements

4 Responses to “Επιστροφή στην Αγγλία, ένα μήνα μετά”


  1. Δεκέμβριος 22, 2011 στο 12:17 μμ

    Καλά ρε Κώστα, όταν ήρθες πίσω δε σου είπε κανείς: γιατί ήρθες πίσω?

    Εγώ είχα την τύχη να σπουδάσω το αντικείμενο μου στην Ελλάδα με υποτροφία (που πήρα πριν τελειώσω το λύκειο) και πριν ακόμα τελειώσω τη σχολή, την ευκαιρία να δουλέψω σε μια πρωτοπόρο – για Ελλάδα – εταιρεία με αντικείμενο τα Games (άσχετα με το ότι μας πρόλαβε η κρίση τελικά).

    Οι ευνοικές συγκυρίες με κράτησαν εδώ (πήγα βέβαια και Αμερική με την εταιρεία), άλλα πάντα ήθελα να πάω έξω. Τώρα 3 χρόνια μόνο με Αμερική δουλεύω εξ αποστάσεως (λίγο Αγγλία και Αυστραλία κ καμιά Γερμανία…)

    Άλλα εξ αρχής ήξερα ότι έξω είναι πιο ανθρώπινα τα πράγματα – ήξερα ότι ήταν εξαίρεση η δική μου περίπτωση κ ας μην είχα δουλέψει έξω.

    Βέβαια μπορεί να φταίει το ότι είμαι μισός Σκωτσέζος. Φυσικά δουλεύοντας στο αντικείμενο γνώρισα αρκετό κόσμο που είχε σπουδάσει Αγγλία, πάντα ρώταγα γιατί γύρισαν…και φυσικά ρώταγα τη μητέρα μου τι έκανε εδώ…

    Απλά μάλλον δε μπορώ να καταλάβω, μάλλον φταίει το ότι είμαι μισός μισός και τις νιώθω και τις δυο σαν πατρίδα.

    Τσέκαρα και το Lemington Spa, πολύ ωραίο φαίνεται. Καλή συνέχεια.

    PS πέτα το προηγούμενο

  2. 2 Dimi
    Δεκέμβριος 23, 2011 στο 11:28 πμ

    Μια χαρα τα λες. Χαίρομαι που ολα πανε κατα ευχή. Πολλά μου ακούγονται όντως εξωπραγματικά.
    Καλές γιορτές.

  3. Ιανουαρίου 16, 2012 στο 1:11 μμ

    Σου εύχομαι να πάνε όλα πολύ καλά! Σίγουρα ήταν η σωστή απόφαση στην κατάλληλη στιγμή. Ανακάλυψα το blog σου τυχαία, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το θέμα του gaming μιας και ο γιος μου είναι τώρα Α΄ λυκείου και μου τόνιζε σε όλους τους «τόνους» ΄’ότι θέλει να σπουδάσει game designer!!!! αν και είμαι καθ.πληροφορικής (Φυσικός ,με το ενδεικτικό Ηλ.Αυτοματσμου απο το Παν.μιο Αθήνας), σε Γυμνάσιο ποτέ δεν το είχα ψάξει ιδιαίτερα αυτό το θέμα , μάλλον κόλλαγα στις πολλές ώρες που σπαταλιούνται παίζοντας και στην μη εκπλήρωση υποχρεώσεων!!! όπως και να έχει, έψαξα στο διαδίκτυο και «έπεσα» πάνω σου!!! , διάβασα όλα τα άρθρα σου και σε ευχαριστώ πολύ γιατί αναθεώρησα όλες τις αντιλήψεις μου. -μάλιστα έδωσα τα άρθρα σου στον μικρό να τα διαβάσει και τον παρότρυνα να επικοινωνήσει μαζί σου αν θέλει κάτι να ρωτήσει, ελπίζω να έκανα καλά…
    Καλή δύναμη!!!


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Δεκέμβριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοέ.   Ιον. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: