12
Ιολ.
10

Serious Games, Education and Economic Development (SGEED-2010) στα Ιωάννινα

Την εβδομάδα που μας πέρασε έλαβα μέρος σε ένα συνέδριο στα Γιάννενα σχετικά με τα Serious Games. To συνέδριο ήταν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ludus, το οποίο έχει ως σκοπό να ενημερώσει το ευρύ κοινό, φορείς, εταιρίες, και εκπαιδευτικούς σχετικά με τα οφέλη της χρήσης των βιντεοπαιχνιδιών στην εκπαίδευση και όχι μόνο. To συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και οι σύνεδροι μέναμε σε ένα αρκετά πολυτελές ξενοδοχείο, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα (τα λίγα τυχερά της ακαδημαϊκής ζωής).

Έγιναν κάποιες ομιλίες σχετικά με τις δυνατότητες των serious games και τις ευκαιρίες που δίνουν για οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Πολλές από τις ομιλίες ήταν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις μελετών-περιπτώσεων serious games, κυρίως από Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως το e-Vita του Δημόκριτου, ή το SimSafety του ΙΤΥ της Πάτρας. Υπήρχαν και μερικές σε πιο θεωρητικό επίπεδο σχετικά με την επίπτωση του συναισθήματος στην μάθηση και η εφαρμογή του στα serious games και μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία πάνω στη δυναμική δημιουργία περιεχομένου με βάση την εμπειρία του χρήση (Experience-driven Procedural Content Generation) του καθηγητή κου Γιαννακάκη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Εγώ έδωσα δύο ομιλίες, η πρώτη ήταν μια παρουσίαση του Συλλόγου Δημιουργών Ψυχαγωγικού Λογισμικού. Αυτή έγινε σε ένα κοινό που δεν γνώριζε την ύπαρξη εταιριών στην Ελλάδα που ασχολούνται με την ανάπτυξη βιντεοπαιχνιδιών, ούτε φυσικά την ύπαρξη Συλλόγου, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε αρκετή δουλειά στο τομέα της ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού. Πάντως εκτός από απορία εισέπραξα και το θαυμασμό (όχι σε εμένα προσωπικά) για την όλη προσπάθεια. Η δεύτερη ομιλία ήταν σχετικά με την εκπαιδευτική αξία των βιντεοπαιχνιδιών και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή τους σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Και αυτή πήγε καλά, ιδίως στο μέρος των δυσκολιών στην εφαρμογή είδα αρκετά άτομα να χαμογελούν με κατανόηση κατά την διάρκεια της ομιλίας.

Κάναμε και ένα πάνελ για να συζητήσουμε θέματα όπως για το τι λείπει για την ανάπτυξη της αγοράς των serious games στην Ελλάδα (η έλλειψη συνεργιών και η τρομερή εσωστρέφεια που μας χαρακτηρίζει ως λαό, σε όλα τα επίπεδα, ήταν η γνώμη μου και όχι τόσο η έλλειψη τεχνογνωσίας). Η έλλειψη εκπαίδευσης πάνω στην ανάπτυξη Serious Games, η αρνητική αντιμετώπιση των βιντεοπαιχνιδιών γενικότερα, η μικρή αγορά της Ελλάδας ήταν άλλες γνώμες που ακούστηκαν.

Γενικά ήταν ενδιαφέρον το συνέδριο, η φιλοξενία από το προσωπικό του BIC Ηπείρου άψογη και το Ηπειρώτικο φαγητό πολύ καλό (αν και βαρύ στο κρέας). Προσωπικά όμως το καλύτερο στοιχείο του συνεδρίου ήταν οι ευκαιρίες που μου έδωσε να γνωρίσω και να μιλήσω με αξιόλογα άτομα του χώρου των Serious Games στην Ελλάδα (αλλά και εκτός). Ελπίζω να προκύψουν ενδιαφέρουσες συνεργασίες από αυτές τις επαφές στο εγγύς μέλλον.

Παρακάτω είναι οι ομιλίες που έδωσα στο συνέδριο για όποιον ενδιαφέρεται.

Advertisements

6 Responses to “Serious Games, Education and Economic Development (SGEED-2010) στα Ιωάννινα”


 1. Ιουλίου 12, 2010 στο 7:59 πμ

  Το slide με το μπρόκολο και το τσιζ κέικ ήταν όλα τα λεφτά και νομίζω ότι από μόνο του αποδεικνύει την ανάγκη για games σε serious applications 🙂

 2. 2 κωστας
  Ιουλίου 12, 2010 στο 9:10 πμ

  πωπω γινονται τετοια πραγματα στην ελλαδα; υπηρχαν αναφορες για τη χρηση παιχνιδιων για απεικονηση και μονο (visualisation) ;

 3. Ιουλίου 12, 2010 στο 9:16 πμ

  Οχι, οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν είχαν ως στόχο τη μάθηση. Δεν ήταν και πολύ τεχνικό το συνέδριο, περισσότερο σε επίπεδο εφαρμογής των serious games στάθηκε.


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Ιουλίου 2010
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Αυγ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: