04
Ιον.
09

Αποτελέσματα poll για τον εθισμό

To poll με θέμα το αν τα βιντεοπαιχνίδια προκαλούν εθισμό στο παίκτη συγκέντρωσε 158 συνολικά ψήφους. Με εξέπληξε ευχάριστα το αποτέλεσμα του poll που με μεγάλη πλειοψηφία έγειρε υπέρ του είτε ότι τα παιχνίδια είναι απλά ένα μέσο ψυχαγωγίας(18%) (οπότε δεν είναι δυνατό να προκαλέσουν εθισμό) είτε ότι μπορεί να προκαλέσουν εθισμό αν ο παίκτης έχει την προδιάθεση(61%).


Η κατανομή των ψήφων έχει ως εξής:

Ένα μικρό ποσοστό (13%) πιστεύει ότι κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί ίσως να προκαλέσει εθισμό και ένα ακόμα μικρότερο (8%) ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι εξίσου εθιστικά με τα ναρκωτικά. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το δείγμα που απάντησε στο poll είναι χρήστες του Internet οι οποίοι είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τα βιντεοπαιχνίδια και τη τεχνολογία γενικότερα. Αν και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να γενικευτεί, αν μη τι άλλο δείχνει ότι αυτή η εξοικείωση δρα εναντίων της υστερίας που επικρατεί πολλές φορές γύρω από τα βιντεοπαιχνίδια και τη χρήση τους.

Η πρώτη απάντηση, ότι δηλαδή μερικές φορές ένας παίκτης μπορεί να εθιστεί σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι αν έχει ήδη την προδιάθεση είναι και η γενικότερη άποψη των ερευνητών της επίδρασης των Μέσων στην Κοινωνία (Media & Culture Studies) όπως είχαμε αναφέρει παλιότερα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα παιχνίδια από μόνα τους δεν μπορούν να προκαλέσουν το εθισμό, πρέπει να συντρέχουν πολλοί άλλοι λόγοι στη ζωή του παίκτη για να συμβεί αυτό. Σε αυτό συμφωνεί και ο Keith Bakker της κλινικής απεξάρτησης από τα βιντεοπαιχνίδια που λειτουργεί στην Ολλανδία, που υποστηρίζει μόνο άτομα που είναι εθισμένα στο αλκοόλ και σε ναρκωτικές ουσίες φαίνεται να εθίζονται πραγματικά και στα παιχνίδια. Οι υπόλοιποι χρειάζονται «απλώς» κατανόηση και επικοινωνία στο σπίτι και στο σχολείο.

Advertisements


Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Ιουνίου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: