22
Μάι.
09

Εσύ τι έμαθες σήμερα;

Λαμβάνοντας μέρος σε πολλές συζητήσεις με γονείς σχετικές με τα βιντεοπαιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους, έχω καταλήξει σε 2 συμπεράσματα: πρώτον ότι αρκετοί γονείς θεωρούν ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι ένα μη απευκταίο κακό που καλό θα ήταν να μην υπήρχε στην ζωή των παιδιών τους και δεύτερον ότι «δέχονται» και αναγνωρίζουν μόνο τα παιχνίδια που θεωρούν ότι έχουν κάτι να μάθουν στα παιδιά τους. Λιγότερο βλαβερά θεωρούν δηλαδή παιχνίδια όπως το Age of Empires ή το Civilisation που τους «μαθαίνουν» ιστορία.

Το πρώτο, ότι τα παιχνίδια είναι ένα μη απευκταίο κακό δηλαδή, είναι θέμα νοοτροπίας, τεχνοφοβίας και μη κατανόησης του μέσου των βιντεοπαιχνιδιών και είναι κάτι που θα διορθωθεί με τον καιρό, όπως έγινε και με τα προηγούμενα νέα μέσα όπως η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος.

Το δεύτερο όμως χρήζει κάποιας ανάλυσης. Οι γονείς και οι συγγενείς αγοράζουν στα παιδιά ως δώρα τόνους άχρηστων πλαστικών παιχνιδιών όπως κούκλες, αυτοκινητάκια, ήρωες κινουμένων σχεδίων και ταινιών και πλαστικά όπλα. Συχνά επηρεάζονται από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση και τις απαιτήσεις των μικρών καταναλωτών. Σπάνια, ή και ποτέ, δεν αναρωτιούνται για την «χρησιμότητα» των πλαστικών αυτών παιχνιδιών και ακόμα σπανιότερα για το αν θα μάθουν τίποτε από αυτά. Τα αγοράζουν στα παιδιά απλά για να παίξουν και να διασκεδάσουν. Επιπλέον πολλές φορές επιτρέπουν στα παιδιά τους να προσκολληθούν στην τηλεόραση παρακολουθώντας ανούσια, αρκετές φορές, κινούμενα σχέδια και σειρές.

Όταν όμως έρθει η σειρά των βιντεοπαιχνιδιών, οι γονείς διακατέχονται από τύψεις και από το φόβο ότι μπορεί να διαφθείρουν τα παιδιά τους και να τα οδηγήσουν σε εθισμό και αποτυχία στο σχολείο. Για το λόγο αυτό μεταφέρουν αυτές τις τύψεις και τις ενοχές στα παιδιά τους και απαιτούν ότι αυτά θα παίζουν μόνο βιντεοπαιχνίδια που έχουν να τους μάθουν κάτι. Στην περίπτωση των βιντεοπαιχνιδιών δεν αναγνωρίζουν ότι ένα παιδί μπορεί να παίζει απλά για ψυχαγωγία και ότι δεν χρειάζεται κατ’αναγκην να μαθαίνει κάτι από αυτό.

Τη πεποίθηση ότι ένα παιδί πρέπει να μαθαίνει συνέχεια, και ότι κάνει πρέπει να έχει εκπαιδευτική αξία, την εφαρμόζουν οι γονείς μόνο στο ό,τι θεωρούν αυτοί «βλαβερό» για τα παιδιά. Αυτό είναι τουλάχιστον υποκριτικό και κοντόφθαλμο αν αναλογιστεί κανείς το πώς διαχειρίζονται την υπόλοιπη ψυχαγωγία των παιδιών. Οι άνθρωποι έχουν αρκετές ευκαιρίες να μάθουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και έχουν την ίδια ανάγκη για απλή διασκέδαση όσο και οι ενήλικες.

Advertisements


Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Μαΐου 2009
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ.   Ιον. »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: