26
Νοέ.
08

Βιντεοπαιχνίδια και εθισμός ΙΙ

Νέα μόδα της εποχής είναι οι κλινικές που αναλαμβάνουν να θεραπεύσουν άτομα εθισμένα στα βιντεοπαιχνίδια. Μια πολύ γνωστή κλινική που βρίσκεται στην Ολλανδία, η Smith&Jones, λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Εκατοντάδες άτομα έχουν νοσηλευτεί εκεί από την ίδρυση της, και η ύπαρξη και η δράση της χρησιμοποιείται από πολέμιους των βιντεοπαιχνιδιών ως η απόδειξη ότι τα παιχνίδια είναι πράγματι εθιστικά και ότι αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία.

Πριν λίγες μέρες όμως, σε μια συνέντευξη του στο BBC, ο ιδρυτής της κλινικής Keith Bakker παραδέχτηκε ότι το 90% των ατόμων που έχουν νοσηλευτεί όλα αυτά τα χρόνια στην κλινική του, άτομα που σύμφωνα με τους ειδικούς παρουσίαζαν όλα τα σημάδια εθισμού, δεν ήταν πραγματικά εθισμένα στα βιντεοπαιχνίδια. Το υπόλοιπο 10% έκανε κατάχρηση εκτός από βιντεοπαιχνίδια και σε ουσίες όπως ναρκωτικά και αλκοολ.

Ο Keith Bakker, απέδωσε την υπέρμετρη χρήση βιντεοπαιχνιδιών που κάνουν μερικοί παίκτες όχι σε εθισμό στα παιχνίδια αλλά σε κοινωνικά προβλήματα και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών και γονέων στο σπίτι, παιδιών και δασκάλων στο σχολείο. Στην σημερινή εποχή υπάρχει η τάση να μην εξωτερικεύουν οι νέοι τα προβλήματα τους, από απλές ανησυχίες μέχρι σοβαρά προβλήματα όπως η παρενόχληση στα σχολεία και να διοχετεύουν το αίσθημα του απομονωτισμού τους σε άλλα μέσα όπως τα βιντεοπαιχνίδια. Η κλινική «θεράπευε» τους νέους με το να τους παράσχει απλά ένα περιβάλλον από άτομα με κατανόηση που ήταν διατεθειμένα να τους ακούσουν και να επικοινωνήσουν μαζί τους πραγματικά.

Η σημασία της συνέντευξης αυτής είναι πολύ μεγάλη, όπως επίσης και η παραδοχή ενός ατόμου που ασχολείται επαγγελματικά με την «απεξάρτηση» των νέων από τα βιντεοπαιχνίδια. Πρόκειται για ακόμα μια ψύχραιμη φωνή κατά της υστερίας της εποχής ενάντια στα βιντεοπαιχνίδια η οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να πάψουμε να κατηγορούμε το μέσο (οποιοδήποτε μέσο ψυχαγωγίας) για εθισμό και την κατάντια της κοινωνίας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας σαν γονείς, δάσκαλοι και πολιτεία.

Advertisements

3 Responses to “Βιντεοπαιχνίδια και εθισμός ΙΙ”


  1. 1 xvagos
    Νοέμβριος 27, 2008 στο 8:58 πμ

    Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον κύριο Keith Bakker, που είχε την τόλμη να πει το προφανές σε όλους εμάς, που κοιτούσαμε να ρίξουμε τα προβλήματα της κοινωνίας μας στα βιντεοπαιχνίδια.


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Νοέμβριος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ.   Δεκ. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: