24
Σεπτ.
08

Έχετε 5 αναβαθμίσεις για την κονσόλα σας!

Μια φορά και έναν καιρό, τα παλιά εκείνα χρόνια που οι υπολογιστές καταλάμβαναν χώρο όσον ένα διώροφο λεωφορείο, ο καλός μπαμπάς που ήθελε να πάρει ένα καινούργιο βιντεοπαιχνίδι στο παιδάκι του (και για να σταματήσει το άτιμο να παίζει επιτέλους το Pong) έπρεπε να πετάξει την κονσόλα. Τις εποχές αυτές τα παιχνίδια ήταν καλωδιωμένα μέσα στην κονσόλα, και δεν υπήρχε τρόπος να τα αλλάξεις, παρά μόνο αν αγόραζες καινούργια κονσόλα (με διαφορετικό παιχνίδι).

Στα χρόνια που πέρασαν εφεύραμε πολλούς τρόπους να αλλάζουμε παιχνίδια στις κονσόλες, κασέτες (cartridges), CD, DVD, BluRay ακόμα και διάθεση σε ηλεκτρονική μορφή μέσω Internet. Παρόλα αυτά η κονσόλα παρέμενε ένα κλειστό κουτί, χωρίς την δυνατότητα αναβάθμισης. Αν θέλαμε νέες λειτουργίες απλά έπρεπε να περιμένουμε μέχρι να βγει μια νέα έκδοση της κονσόλας στην αγορά. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις ήταν αποκλειστικό προνόμιο και κατάρα των προσωπικών υπολογιστών.

Την κατάσταση αυτή ήρθε να ανατρέψει η Microsoft με το Xbox360 και την πετυχημένη διαδικτυακή της υπηρεσία Xbox Live. Η εταιρία έχει κάνει αρκετές αναβαθμίσεις από το 2005 στο λειτουργικό σύστημα της κονσόλας (μετά την αγορά), είτε για να καλύψει κενά ασφάλειας είτε για να προσθέσει καινούργιες λειτουργίες. Αν δεν είστε συνδεδεμένοι με το Internet κανένα πρόβλημα. Οι αναβαθμίσεις μπορούν να γίνουν και μέσω διάφορων παιχνιδιών. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η πρώτη φορά που ξεκίνησα να παίζω το Halo 3 που απαίτησε να κάνει αναβάθμιση στην κονσόλα μου πριν ξεκινήσει!

Οι αναβαθμίσεις των κονσόλων δεν είναι προνόμιο της Microsoft και μόνο. Και η SONY έχει αναβαθμίσει αρκετές φορές το Playstation Portable, και το λειτουργικό του Playstation 3, όπως και η Nintendo την κονσόλα της.

Αποκορύφωμα όλων είναι η αναμενόμενη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος του Xbox360 αυτό το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο λειτουργικό σύστημα που θα προσφέρει διαφορετική οργάνωση από το κλασσικό dashboard, αναδεικνύοντας τα παιχνίδια, τους φίλους μας, το marketplace (από όπου μπορείς να αγοράσεις περιεχόμενο όπως παιχνίδια και ταινίες) καθώς και προσθέτοντας avatars τα οποία μπορεί να παραμετροποιήσει ο χρήστης. Η αναβάθμιση είναι τόσο μεγάλη που στην ουσία πρόκειται για μια νέα κονσόλα, με το ίδιο hardware αλλά εντελώς διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής βλέπαμε μόνο στους προσωπικούς υπολογιστές με τακτικές αναβαθμίσεις από Windows 95 σε XP σε Vista κλπ.

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι αναβαθμίσεις στις κονσόλες; Η κονσόλα από κλειστό κουτί που ήταν πριν μερικά χρόνια γίνεται επεκτάσιμη και αναβαθμίσιμη. Νέες λειτουργίες και διορθώσεις λαθών μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τα παιχνίδια με την έκδοση patches. Μήπως βαδίζουμε προς μια κατάσταση που λόγω πίεσης χρόνου και στην προσπάθεια να βγάλει στην αγορά το προϊόν πρώτη μια εταιρία θα το κάνει εις βάρος της ποιότητας και των λειτουργιών του με την δυνατότητα να το αναβαθμίσει αργότερα; Ή οι συνεχόμενες αλλαγές στην αγορά και στην κουλτούρα των παικτών θα ωθούν τις εταιρίες να προσθέτουν ολοένα και περισσότερες λειτουργίες  στις κονσόλες τους ανάλογα με την ζήτηση (μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση, κατέβασμα μουσικής, περιήγηση ιστοσελίδων).

Όπως και να έχει οι αναβαθμίσεις ήρθαν για να μείνουν. Ας ελπίσουμε μόνο να μην γίνουν οι κονσόλες η συρραφή από αναβαθμίσεις που είναι τα Windows.

Advertisements


Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Σεπτεμβρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: