08
Σεπτ.
08

Η άνθηση της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών

Ακούμε και διαβάζουμε ότι χρόνο με το χρόνο η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, ιδίως στην τελευταία γενιά (μετά 2005 εποχή) γνωρίζει οικονομική άνθηση και αυξανόμενη διείσδυση στο ευρύ κοινό.

Είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν την βιομηχανία σε τέτοια οικονομική ευμάρεια παρόλη την γενική οικονομική κρίση που περνά η παγκόσμια αγορά.

Το τέλος του μονοπωλίου

Η προ 2005 εποχή χαρακτηρίζονταν από μια παντοκρατορία της SONY στο χώρο της οικιακής κονσόλας, η οποία οδηγούσε σε έλλειψη ανταγωνισμού και διάθεσης για καινοτομία στα παιχνίδια. Με τα Playstation 1 και 2 η SONY επέβαλλε τους δικούς της κανόνες στην αγορά και ουσιαστικά την έλεγχε. Η κατάσταση έχει ανατραπεί τα τελευταία 3 χρόνια με την Microsoft και Nintendo να προπορεύονται στην αγορά μέχρι στιγμής. Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και οι τεράστιες επενδύσεις που πραγματοποιούν στην χώρο των βιντεοπαιχνιδιών μόνο να ωφελήσει μπορεί το τελικό καταναλωτή.

Μεγαλύτερη διάθεση (και ανάγκη) για καινοτομία

Οι μεγάλες εταιρίες εξακολουθούν φυσικά σε γενικές γραμμές την συντηρητική πολιτική τους να ακολουθούν πετυχημένες συνταγές προς αποφυγή οικονομικού ρίσκου. Όμως υπάρχουν λαμπρές προσπάθειες για προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού με χαρακτηριστικό παράδειγμα της Nintendo. Η εταιρία επεχείρησε ένα παράτολμο (οικονομικά) βήμα απλοποιώντας την κονσόλα της και απευθύνοντας της στο ευρύ κοινό (και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) παρά αποκλειστικά σε φανατικούς παίκτες. Η πολιτική αυτή απέδωσε, με αποτέλεσμα η κονσόλα να είναι νούμερο ένα σε πωλήσεις παγκοσμίως. Επίσης εισήγαγε στα βιντεοπαιχνίδια άτομα που δεν θα ασχολούταν υπό άλλες συνθήκες με αυτά.

Η άνοδος του περιστασιακού παίκτη

Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών έχει τα τελευταία χρόνια ανακαλύψει ένα νέο καταναλωτή, τον περιστασιακό παίκτη. Ο περιστασιακός παίκτης διαθέτει λίγο χρόνο για παιχνίδια, συνεπώς προτιμά απλούστερα παιχνίδια τα οποία μπορεί να παίξει άμεσα για μικρή χρονική περίοδο για μια μικρή δόση ψυχαγωγίας. Δεν αναζητά μεγάλες, πολύπλοκες και πολυδάπανες AAA παραγωγές και για το λόγο αυτό αποτελεί πολύ δελεαστικό καταναλωτικό κοινό για τις εταιρείες ανάπτυξης οι οποίες προσδοκούν από αυτόν μεγάλα κέρδη με μικρή επένδυση.

Διαδικτυακά παιχνίδια και MMOGs

Τα διαδικτυακά παιχνίδια (όπως World of Warcraft, Age of Conan) γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη και αποδοχή από το κοινό με αντίστοιχα μεγάλα έσοδα. Οι εταιρίες μελετούν τρόπους να αυξήσουν τα έσοδα με μικροπληρωμές (την διάθεση μικρών ποσών για την αγορά αντικείμενων στο παιχνίδια) και διαφημίσεις. Το κοινωνικό στοιχείο που περιέχουν τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι ιδιαίτερα προσφιλές στο κοινό τους και αναμένεται να ενσωματωθεί σε όλα τα παιχνίδια στο μέλλον.

Νέα κανάλια διάθεσης παιχνιδιών

Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι αποτελούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια την μοναδική διέξοδο για μια ομάδα ανάπτυξης για την διάθεση ενός παιχνιδιού στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθορίζουν αυτοί το περιεχόμενο και το είδος του παιχνιδιού. Η μεγάλη διείσδυση του γρήγορου Internet τα τελευταία χρόνια έδωσε την δυνατότητα στους μικρούς, ανεξάρτητους δημιουργούς να αποδεσμευτούν από τους δυσκίνητους εκδοτικούς οίκους και να προσεγγίσουν το κοινό τους με απευθείας διάθεση των παιχνιδιών τους. Με τον τρόπο αυτό έχουν την ελευθερία να καινοτομήσουν στο σχέδιο του παιχνιδιού και, καταργώντας το μερίδιο του εκδότη, να έχουν μεγαλύτερα κέρδη και καλύτερες ευκαιρίες επιβίωσης.

Η διείσδυση του Internet

Η τεράστια διάδοση του γρήγορου Internet δεν δημιούργησε μόνο μια μεγάλη αγορά για τα διαδικτυακά παιχνίδια και περιστασιακά παιχνίδια αλλά έφερε κοντά τους παίκτες σε ενεργές κοινότητες που ενισχύουν παραπέρα την δημοτικότητα του κάθε παιχνιδιού. Επίσης αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ του κάθε παιχνιδιού και δημιουργίας «προσμονής» για την διάθεση του.

Εξαγωγή εργασίας

Η παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας έδωσε στις εταιρίες ανάπτυξης πρόσβαση σε εργατικό δυναμικό σε άλλες και φθηνότερες χώρες. Κώδικας και περιεχόμενο αναπτύσσονται από υπο-εργολάβους σε άλλες (μη Δυτικές) χώρες. Είναι επίσης σύνηθες πλέον οι εταιρίες να ιδρύουν στούντιο σε χώρες της Ανατολής (Σιγκαπούρη, Κίνα, Ινδία) που τους προσφέρουν και ικανά στελέχη και κίνητρα (φοροελαφρύνσεις) για την ανάπτυξη τοπικής βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών. Έτσι οι εταιρίες μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή blockbuster παιχνιδιών.

Παιχνίδια παντού

Τα παιχνίδια έχουν ξεφύγει προπολλού από τα «στενά» πλαίσια των οικιακών κονσόλων και προσωπικών υπολογιστών. Παιχνίδια πλέον μπορούμε να παίξουμε στο Web, σε κινητά, σε PDA σε οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή λίγο πολύ, με αποτέλεσμα οι αγορά τους να διευρύνεται συνεχώς. Η μεγάλη διάδοση του iPhone αναμένεται να διευρύνει την αγορά των βιντεοπαιχνιδιών ακόμα περισσότερο.

Νέα οικονομικά μοντέλα

Η βιομηχανία έχει αρχίσει να μελετά νέους τρόπους χρέωσης των παιχνιδιών και την σταδιακή κατάργηση του αρχικού πόσου των 70 ευρώ για την αγορά ενός παιχνιδιού που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς και δίνει δικαιολογία σε άτομα να αποκτούν πειρατικά παιχνίδια. Μικρό αρχικό κόστος (ή και δωρεάν) απόκτησης σε συνδυασμό με συνδρομές ή/και μικροπληρωμές ή/και διαφημίσεις στα παιχνίδια αναμένεται να αποτελούν τον κύριο τρόπο χρηματοδότησης των παιχνιδιών στο εγγύς μέλλον. Ήδη εντελώς δωρεάν παιχνίδια στην Κορέα έχουν τεράστια έσοδα με βάσει τις μικροπληρωμές και μόνο.

Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών είναι καταδικασμένη να πετύχει

Η προοπτικές της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών είναι λαμπρές και αναμένεται να συνεχίσει να γνωρίζει άνοδο συναγωνιζόμενη ακόμα περισσότερο τα άλλα μέσα ψυχαγωγίας και ελκύοντας ακόμα περισσότερο κοινό από αυτά. Ιδίως όταν καταφέρει να διώξει το στίγμα που προσδίδουν στα βιντεοπαιχνίδια τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και οι γονείς, εξερευνήσουν περισσότερα «ενήλικα» θέματα και γίνουν περισσότερο προσβάσιμα σε περισσότερους ανθρώπους.

Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό!

Advertisements


Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Σεπτεμβρίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ.   Οκτ. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: