29
Ιολ.
08

Ακριβό μου videogame

Κοιτούσα τις προάλλες τα videogames στην σελίδα του Παπασωτηρίου και διαπίστωσα για ακόμα μια φορά πόσο ακριβά είναι τα παιχνίδια στην Ελλάδα. Δεν είναι χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου ιστοτόπου, από οπουδήποτε και αν αγοράσεις παιχνίδια στην Ελλάδα είναι ακριβά, σε σύγκριση με το εξωτερικό (Αγγλία) που τα παιχνίδια είναι φθηνότερα και αντικειμενικά με απόλυτη μετατροπή Ευρώ-Λίρας, αλλά και υποκειμενικά λόγω του υψηλότερου μέσου μισθού εκεί.
Να ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα, γενικά με το υψηλό κόστος των παιχνιδιών. Τα παιχνίδια είναι ακριβά ναι, από όπου και αν τα πάρεις. Aκόμα και στην Αγγλία, 50 λίρες για ένα παιχνίδι –μεγάλη παραγωγή εννοώ, όπως το Grand Theft Auto- δεν είναι λίγα, οποίος και αν είναι ο μέσος μισθός.

Όμως στο αντίτιμο ενός παιχνιδιού έχουν μερίδιο πολλοί:  Η ομάδα που το ανέπτυξε. Η εταιρία που το προώθησε και το έβγαλε στην αγορά. Αν είναι σε κονσόλα το παιχνίδι, παίρνει ποσοστό η εταιρία που έφτιαξε την κονσόλα (Microsoft, Sony, Nintendo). Η εταιρία που τυπώνει τα CD. Το διανομέας που το μοίρασε τα μαγαζιά. Το μαγαζί που το διαθέτει στο κοινό. Αν το παιχνίδι βασίζεται σε ταινία, πρέπει να πληρωθούν και έξτρα δικαιώματα χρήσης.

Πολλοί μεσάζοντες, οπότε ανεβαίνει το κόστος. Έτσι φτάνει ένα παιχνίδι σε κονσόλα να κοστίζει 70 ευρώ στην Ελλάδα τα οποία φαίνονται πολλά. Δεν είναι έτσι όμως, αν το δούμε κάπως διαφορετικά.

Ένα παιχνίδι διαρκεί από 10 μέχρι 30+ ώρες. Αν το ανάγουμε σε ευρώ/ώρα, τότε η κάθε ώρα ψυχαγωγίας κοστίζει κατά μέσο όρο 4.5 ευρώ. Αυτό φέρνει το κόστος του παιχνιδιού κοντά στο κόστος μιας εξόδου στον κινηματογράφο για ένα άτομο (2 ώρες ταινία με 7-9 ευρώ εισιτήριο) και είναι φθηνότερο από το να αγοράσεις μια ταινία σε DVD. Επιπλέον ένα παιχνίδι μπορούν να το παίξουν περισσότερα του ενός ατόμου παράλληλα στον ίδιο χώρο ρίχνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος ψυχαγωγίας ανά ώρα.

Οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν κίνητρα στο παίκτη να συνεχίσει να ασχολείται με το παιχνίδι και μετά το τέλος του. Αυτό γίνεται είτε με τη δυνατότητα για παιχνίδι μέσω διαδικτύου με χρήστες από όλο τον κόσμο, είτε προσφέροντας έξτρα περιεχόμενο και νέες πίστες για το παιχνίδι. Επίσης μπορεί να δελεάσουν το παίκτη να ξαναπαίξει το παιχνίδι από την αρχή με ένα καινούργιο χαρακτήρα, ακολουθώντας άλλο μονοπάτι, ξεκλειδώνοντας καινούργια όπλα κλπ.

Όλα αυτά κάνουν την αγορά ενός παιχνιδιού σαν ψυχαγωγικό προϊόν συμφέρουσα, ακόμα και αν φαίνεται –αρχικά- ακριβή.

Και επανέρχομαι στο θέμα της τιμής των παιχνιδιών στην Ελλάδα. Παράδειγμα πρώτο: Grand Theft Auto IV, 70 ευρώ στην Ελλάδα, 56 ευρώ από Αγγλία (play.com). Παράδειγμα δεύτερο: Lego Indiana Jones, 60 ευρώ από Ελλάδα, 42 ευρώ από Αγγλία. Παράδειγμα τρίτο και τελευταίο: Halo 3, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του, 50 ευρώ Ελλάδα, 35 ευρώ Αγγλία (οι τιμές από Αγγλία είναι με τα μεταφορικά, της Ελλάδας όχι. Και οι δυο τιμές πάρθηκαν από ιστοσελίδες).

Είναι μεγάλο το κόστος απόκτησης τους που κάνει τα παιχνίδια από μέσο ψυχαγωγίας για το ευρύ κοινό που θα έπρεπε να είναι, είδος πολυτελείας για λίγους. Δείχνει ότι οι εταιρίες διανομής στην Ελλάδα ακόμα θεωρούν ότι τα παιχνίδια παίζονται από μια μειοψηφία φανατικών παικτών, οι οποίοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν το υψηλό αντίτιμο, όπως κάνει κάποιος που καπνίζει και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Επίσης, δυστυχώς, το μεγάλο κόστος τους δίνει δικαιολογία σε πολλούς να χρησιμοποιούν πειρατικά παιχνίδια, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την βιομηχανία ανάπτυξης.

Μέχρι να συνετιστούν τα εδώ μαγαζιά παιχνιδιών και οι εταιρίες διανομής και να χαμηλώσουν τις τιμές στα επίπεδα του υπόλοιπου κόσμου, μια καλύτερη έρευνα αγοράς (εντός και εκτός Ελλάδας) θα βοηθήσει αυτούς που αγαπούν τα βιντεοπαιχνίδια και δεν επιθυμούν να τους συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν περιθωριακούς με μεγάλα πορτοφόλια.

Advertisements

6 Responses to “Ακριβό μου videogame”


 1. Ιουλίου 30, 2008 στο 12:58 μμ

  Καλησπέρα, για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το κειμενάκι σας. Επειδή έχω ζήσει στη Μεγάλη Βρετανία, έστω και για λίγο, θα ήθελα να επισημάνω κάτι που δεν είδα: στην εκεί αγορά, υπάρχει ένα στοιχείο που δεν υφίσταται εδώ και δεν είναι άλλο από την αγορά μεταχειρισμένων. Με μια απλή βόλτα στα μαγαζιά (δε μιλάω για ebay, amazon marketplace ή play.com resellers) μπορεί κανείς να βρει παιχνίδια από δεύτερο χέρι (αλλά τις περισσότερες φορές σε άψογη ή έστω πάρα πολύ καλή κατάσταση) σε τιμές το λιγότερο εξευτελιστικές.

  Μιλάμε για απλές ή collectors editions παλιών και νέων παιχνιδιών που μπορούν να αποκτηθούν για ελάχιστες λίρες. Συν τοις άλλοις, τα μαγαζιά στο «Νησί» δεν αρέσκονται να κρατούν παλιά παιχνίδια στα ράφια τους, οπότε όταν ένα παιχνίδι πιάσει μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να το βρει κανείς καινούριο σε εξίσου χαμηλές τιμές.

  Αν λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με «εξαρτημένους» ή fanboys, τότε εύκολα μπορεί κανείς να απολαύσει διαμάντια που κυκλοφόρησαν ένα ή δύο χρόνια πριν έχοντας πληρώσει τραγικά λίγα χρήματα. Μεγάλο κεφάλαιο…

  Υ.Γ. Πώς μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας; Υπάρχει κάποιο email ή μπορείτε να επικοινωνήσετε εσείς στο δικό μου; Ευχαριστώ 🙂

 2. 2 Γιώργος
  Σεπτεμβρίου 30, 2009 στο 3:24 μμ

  Κοιτούσα τις τιμές των παιχνιδιών στο Πλαίσιο και μου δημιουργήθηκε μία απορία.
  Είδα ότι ας πούμε το Medieval II κάνει 9,90 ευρώ.
  Το Assassins’s Creed κάνει 12,90. Δηλαδή οι τιμές τους είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έχουν περάσει ένα με δύο χρόνια από τότε που βγήκαν, αλλά αυτά είναι τόσο καλά παιχνίδια που άνετα θα τα αγόραζε κάποιος κι ας έδινε περισσότερα χρήματα. Πώς γίνεται να έχει πέσει τόσο η τιμή τους ενώ άλλα παιχνίδια που αξίζουν πολύ λιγότερα, παραμένουν ακριβά??

 3. Σεπτεμβρίου 30, 2009 στο 5:41 μμ

  Για ένα κάταστημα πώλησης παιχνιδιών ένα παιχνίδι είναι απλά ένα προιον όπως οποιοδήποτε άλλο. Μεταβάλλοντας τη τιμή του προιοντος (παιχνιδιού) προσπαθούν να δημιουργήσουν ζήτηση. Κατα πάσα πιθανότητα το Assassin’s Creed δεν πουλά πλέον και το Πλαίσιο (ή η εταιρία εισαγωγής) προσπαθεί να ξεφορτωθεί το στοκ χαμηλωνοντας τη τιμή του. Εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους gamers νομίζω!

 4. 4 Γιώργος
  Σεπτεμβρίου 30, 2009 στο 6:19 μμ

  μου κάνει εντύπωση όμως να μην πουλάει το assassin’s creed και να πουλάνε άλλα που μου φαίνονται χειρότερα.

  Σκέφτηκα μήπως χαμήλωσε η εταιρεία την τιμή σε αυτά, γιατί ας πούμε τώρα θα βγει assassin’s creed 2 ή αντίστοιχα στο medieval βγήκε το empire total war. Και στο colin mcrae dirt είχε πολυ χαμηλή τιμή και εκεί βγαίνει 2. Μπορεί να έχει κι αυτό σχέση?

  Πάντως όπως και να έχει εμάς μας συμφέρει


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Ιουλίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιον.   Αυγ. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: