16
Ιον.
08

Παίξε όλο το παιχνίδι σου!

Πολλές φορές πάνω στην συζήτηση με ρωτάνε αν θα άφηνα τα παιδιά μου να παίξουν βιντεοπαιχνίδια. Η ερώτηση δεν είναι υποθετική μιας και όντως έχω παιδιά. Και η απάντηση που δίνω δεν είναι καθόλου υποθετική: όχι μόνο θα τα αφήσω να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, αλλά θα τα ενθαρρύνω κιόλας.

Σχεδόν πάντα εισπράττω σαν απόκριση ένα βλέμμα όλο σκεπτικισμό και δυσπιστία. «Μα, θα τα αφήσεις να παίξουν βιντεοπαιχνίδια, αφού δεν είναι καλό για αυτά, η βία, ο εθισμός, η παχυσαρκία, η τριχόπτωση…» και μια σειρά άλλες λέξεις-καραμέλα των ΜΜΕ.

Και σκέφτομαι ότι ο συνομιλητής μου έχει τόσους ενδοιασμούς και επιφυλάξεις να αφήσει το παιδί του παίξει βιντεοπαιχνίδια (ή παιχνίδια σε υπολογιστή), αλλά οι περισσότεροι σαν και αυτόν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφήσουν το παιδί τους οποιασδήποτε ηλικίας στημένο με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση να καταναλώνει ότι σκουπίδι έχει να του πετάξει.

Έχετε παιδιά; Τα έχετε δει κολλημένα στην τηλεόραση; Να βλέπουν το «Ψάχνοντας το Νέμο» για 100oστή φορά, και να ξέρουν απέξω τους διαλόγους; Με το που να τελειώνει το DVD να το βάζουν πάλι από την αρχή για τέταρτη φορά; Σας θυμίζει τίποτα από εθισμό αυτό;

Ή μήπως τα παιδιά σας βλέπουν «ειδήσεις»; Μήπως την τάδε σειρά του τάδε σταθμού; Μήπως η δόση βίας που παίρνουν είναι μικρότερη έτσι;

Κατά βάθος είναι θέμα τεχνοφοβίας. Οι περισσότεροι γονείς μεγάλωσαν με την τηλεόραση, αποτελούσε μέρος της ανάπτυξης τους, την καταλαβαίνουν, την έχουν αποδεχτεί σε ότι κατάσταση και αν βρίσκεται. Όμως οι περισσότεροι γονείς δεν μεγάλωσαν με ηλεκτρονικά παιχνίδια, είναι κάτι άγνωστο για αυτούς. Και το άγνωστο συχνά το δαιμονοποιούμε.

Εξηγούμαι: όχι δεν είμαι ψυχολόγος. Όχι, δεν λέω ότι το να παρακολουθούν βία ή να συμμετέχουν σ’αυτή έστω και εικονικά είναι καλό για τα παιδιά. Όπως επίσης δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει ίσως εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια, αν και δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο (ότι υπάρχει δηλαδή) αντίθετα με το τι λένε τα ΜΜΕ και οι παιδοψυχολόγοι. Και σίγουρα το να παίζει 10 ώρες συνεχόμενα το παιδί δεν θα κάνει και ιδιαίτερα καλό στην υγεία του.

Θέλω να πιστεύω όμως ότι είμαι σκεπτόμενος ενήλικας και μπορώ να κρίνω τι είναι καλό για το παιδί μου και τι όχι, χωρίς υστερίες. Θα το αφήσω να παίξει βιντεοπαιχνίδια, ναι. Όμως όχι αυτά που έχουν χαρακτηρισμό καταλληλότητας μεγαλύτερο της ηλικίας του. Όπως δεν θα του έπαιρνα μια ακατάλληλη ταινία από το DVDclub, έτσι δεν θα το αφήσω να παίξει παιχνίδια ακατάλληλα για αυτό. Και αν δεν μπορώ να είμαι συνέχεια από πάνω του για να το παρακολουθώ μπορώ να εκμεταλλευτώ το κλείδωμα της παιχνιδομηχανής σε παιχνίδια μιας ηλικίας και κάτω.

Θα το αφήσω να παίξει βιντεοπαιχνίδια ναι, αλλά με περιορισμό στην χρονική διάρκεια. Δεν θα του βάλω την κονσόλα στο δωμάτιο του, ούτε τον υπολογιστή, όπως επ’ουδενί λόγο δεν θα του έβαζα και τηλεόραση.

Και θα προσπαθούσα να παίξω μαζί με το παιδί μου, να γίνω μέρος του παιχνιδιού του, όπως παίζουμε μαζί μπάλα, χτίζουμε ένα κάστρο με τουβλάκια ή διαβάζουμε ένα παραμύθι. Έτσι ώστε να με εμπιστεύεται και να μην θεωρεί τα βιντεοπαιχνίδια μια απαγορευμένη ασχολία.

Τα παιδιά είναι παιδιά. Πάντα θα προσπαθούν να καταρρίψουν τα όρια που υπάρχουν γύρω τους και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Τα βιντεοπαιχνίδια, με συνετή χρήση, έχουν πολλά να προσφέρουν σε παιδιά και ενήλικες. Και είναι κρίμα αντί να προσπαθήσουμε να τα κατανοήσουμε να τα περιθωριοποιούμε.

Γι’αυτό ναι, θα άφηνα τα παιδιά μου να παίξουν βιντεοπαιχνίδια. Αλλά θα το σκεφτώ διπλά πριν τα αφήσω να δουν τηλεόραση.

Advertisements

5 Responses to “Παίξε όλο το παιχνίδι σου!”


 1. 1 Παπαντωνίου Βασίλης
  Ιουνίου 17, 2008 στο 1:11 μμ

  Είχα χρόνια να δω μια τόσο καλά αιτιολογημένη, νηφάλια και τελικά πειστική απάντηση (για αυτούς που τέλος πάντων μπορούν ακόμα να σκέφτονται) στις άθλιες επιθέσεις που δέχονται καθημερινά τα παιχνίδια από τα «παροδοσιακά» ΜΜΕ.
  Ταυτόχρονα είχα πολύ καιρό να διαβάσω κείμενο που να με εκφράζει τόσο απόλυτα και με τόσο πλήρη τρόπο.
  Ομολογώ πως είναι αρκετά παρήγορο να διαπιστώνεις τελικά, πως σε αυτή τη χώρα υπάρχει ακόμα η κοινή λογική και δεν έχει εξαφανιστεί όπως τα σπάνια ζώα και τα δάση. Και είναι εξίσου παρήγορο και ανακουφιστικό να ανακαλύπτεις πως η τεχνοφοβία που έχει γίνει σημαία (να μη πω και ιδεολογία) δεν έχει καταλάβει τα πάντα στο τόπο αυτό, αλλά υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μπορούν να σκέφτονται όπως ο υπόλοιπος πολιτισμένος πλανήτης.
  Πιστεύω πως το θέμα της τεχνοφοβίας το οποίο άγγιξες με το παραπάνω κείμενο σου είναι τεράστιο με απίστευτες προεκτάσεις και συνέπειες αλλά δε θέλω να ξεφύγω από το θέμα.
  Απλά ένα μεγάλο μπράβο από εμένα…

 2. 2 Χρίστος
  Ιουνίου 24, 2008 στο 1:58 μμ

  Πολύ καλό άρθρο συνχαρητήρια. Τα παιχνίδια εν περιέχουν κινδύνους όπως εθισμό βία κτλπ κτλπ. Όμως τα πλεονεχτήματα αντισταθμίζουν άμεσα τα μειονεχτήματα. Με τα videogames τα παιδία θα αποχτήσουν απεριόριστη φαντασία, ένα πάτα πολύ σημαντικό εφόδιο για την μετέπειτα ζωή τους, θα συγκινηθούν θα χαρούν , θα κοπιάσουν για την ολοκλήρωση κάποιου παιχνιδιού και θα μάθουν να μήν τα βάζουν ποτέ κάτω. Όσο για τα μειονεχτήματα? Αρκεί ο γονιός να προσέχει τι κάνει το παιδί του… όπως προσέχει τι τρώει , τι φοράει , τι βλέπει , ας προσέχει και τι παίζει….

 3. 3 thinkinggamer
  Ιουνίου 24, 2008 στο 3:19 μμ

  Το θέμα της βίας και του εθισμού στα παιχνίδια το μελετάνε εδώ αρκετά χρόνια πολλοί και σοβαροί ερευνητές (και πολλοί μη-σοβαροι). Κανένας δεν έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα μια πειστική απάντηση για το αν υπάρχει οντως εθισμός στα παιχνίδια και άν η βία στα παιχνίδια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα παιδιά. Το γενικό κλίμα, αντίθετα με ότι μας λένε τα ΜΜΕ, είναι μάλλον πως όχι. Μέχρι να αποδειχθεί όμως στα σίγουρα καλό θα ήταν να μην παρασυρόμαστε από κούφιες δηλώσεις χωρίς αντίκρυσμα. Απλά πρέπει να τηρούμε μερικούς κανόνες όσον αφορά την πρόσβαση των παιδιών σε παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία τους. Αλλωστε τα «ενήλικα» παιχνίδια αποτελούν την μειοψηφία στου συνόλου παιχνιδιών που βγαίνουν στην αγορά κάθε χρόνο (περίπου το 8% των παιχνιδιών έλαβαν χαρακτηρισμό 17+ από το ESRB to 2006).


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Ιουνίου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: