13
Μάι.
08

Ακατάλληλον δια ανηλίκους

Θυμάμαι μικρός, κοιτούσα με ενδιαφέρον την παράξενη επιγραφή πάνω στην αφίσα μιας ταινίας που έλεγε «Ακατάλληλον δια ανηλίκους» ή «Κατάλληλον μόνο για παιδιά άνω των 13» και αναρωτιόμουν ποιος ανόητος την έβαλε εκεί για να κρύβει την εικόνα της αφίσας. Ποτέ δεν της έδωσα σημασία, ποτέ δεν βρέθηκε κάποιος να με εμποδίσει από το να δω την ταινία. Οι γονείς μάλλον λόγω άγνοιας, ο ιδιοκτήτης του σινεμά μάλλον από αδιαφορία.

Χαρακτηρισμοί καταλληλότητας ταινίας στον κινηματογράφο και σε περιοδικά/βιβλία υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και σε άλλα μέσα όπως η μουσική (λόγω στοίχων).

Death Race, το πρώτο παιχνίδι που ξεσήκωσε αντιδράσεις λόγω βίαιου περιεχομενου!Στα παιχνίδια σε υπολογιστή κανείς δεν είχε σκεφτεί (λόγω της λανθασμένης εντύπωσης ότι τα βιντεοπαιχνίδια είναι αποκλειστικά για παιδιά) ότι ένας χαρακτηρισμός καταλληλότητας ήταν αναγκαίος και μάλιστα επιβεβλημένος. Η κατάσταση άρχιζε να αλλάζει από το 1976 όταν βγήκε στην αγορά το παιχνίδι Death Race στο οποίο ο παίκτης κυνηγούσε και χτυπούσε με το αυτοκίνητο του κάτι υποτυπώδεις ανθρώπινες φιγούρες. Οι γονείς (και κυρίως τα Mέσα Mαζικής Yστερίας, συγνώμη, Eνημέρωσης) πίστεψαν ότι το πρωτοφανές αυτό επίπεδο βίας θα άφηνε βαθιές πληγές στο ψυχισμό των παιδιών. Μαζική υστερία ακολούθησε και το παιχνίδι αποσύρθηκε από την αγορά.

Παρόλα αυτά έπρεπε να περάσουν 17 χρόνια μέχρι να δημιουργηθεί στην Αμερική (το 1993) ένας οργανισμός που θα προσφέρει χαρακτηρισμούς καταλληλότητας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Entertainment Software Rating Board (ESRB).

Στην Ευρώπη αργήσαμε να αντιδράσουμε στο φαινόμενο των βιντεοπαιχνιδιών, αφού μας πήρε άλλα 10 χρόνια μέχρι να δημιουργηθεί, το 2003, το Pan European Game Information (PEGI). To PEGI είναι ένας εθελοντικός χαρακτηρισμός καταλληλότητας που παρέχεται από την ίδια την εταιρία που εκδίδει το παιχνίδι. Εκτός από ηλικία (3+, 4+, 7+, 12+, 16+, 18+) ο χαρακτηρισμός περιέχει και περιγραφή του περιεχομένου του παιχνιδιού (αν περιέχει βία, ναρκωτικά, σεξουαλικά υπονοούμενα κλπ).

 • Το παιχνίδι εμπεριέχει απεικονίσεις βίας
 • Το παιχνίδι απεικονίζει γυμνότητα και/ή σεξουαλική συμπεριφορά ή σεξουαλικές αναφορές
 • Το παιχνίδι εμπεριέχει χυδαία γλώσσα
 • Παιχνίδι που παροτρύνει σε τζόγο ή τον διδάσκει
 • Το παιχνίδι μπορεί να είναι τρομακτικό για τα μικρά παιδιά
 • Το παιχνίδι απεικονίζει τη χρήση ναρκωτικών ή εμπεριέχει αναφορές σε αυτήν
 • Το παιχνίδι απεικονίζει διακρίσεις ή εμπεριέχει υλικό που μπορεί να τις ενθαρρύνει

Στην ιστοσελίδα του PEGI, που είναι και στα Ελληνικά, μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για τους χαρακτηρισμούς καθώς και το χαρακτηρισμό καταλληλότητας κάθε παιχνιδιού που κυκλοφορεί στην Ευρωπαική αγορά.

Παρόλο που το χαρακτηρισμός καταλληλότητας είναι εθελοντικός, τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη είναι χαρακτηρισμένα σύμφωνα με το πρότυπο του PEGI.

Το ερώτημα τώρα είναι, ναι μεν υπάρχει ο χαρακτηρισμός καταλληλότητας για ένα παιχνίδι, ποιος του δίνει σημασία όμως; Σίγουρα όχι τα παιδιά. Μήπως οι γονείς; Μάλλον όχι, όχι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Δεν ξέρω αν καμία εκπομπή στην τηλεόραση έχει αφιερώσει έστω και 2 λεπτά για να εξηγήσει τι σημαίνουν τα σύμβολα του PEGI και τι πρέπει να προσέχει ο γονιός. Δεν ξέρω αν κανένας υπάλληλος του καταστήματος αφιέρωσε ποτέ έστω και δυο λεπτά για να εξηγήσει στο γονέα ή στο παιδί αν το παιχνίδι είναι κατάλληλο. Δεν θα με εξέπληττε αν όχι, μέσα στην γενική κουλτούρα που υπάρχει στην Ελλάδα να μην δίνουμε καμία σημασία στα όρια και στους κανόνες.

Μόνο να γκρινιάζουμε εκ των υστέρων για τις επιπτώσεις ξέρουμε. Αυτό το κάνουμε πολύ καλά!

Advertisements

5 Responses to “Ακατάλληλον δια ανηλίκους”


 1. 1 sasa
  Μαΐου 13, 2008 στο 10:24 πμ

  Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς αισθάνονται αβοήθητοι. Δεν γνωρίζουν καθόλου τι είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, βλέπουν ότι τα παιδιά τους παίζουν μετά μανίας και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τα ΜΜΕ προβάλουν κατ’επιλογή τους και αστήρικτα μόνο τις πιθανές παρενέργειες και βλάβες, οι δε ψυχολόγοι ενθαρρύνουν μέσα από την τηλεόραση τα αρνητικά για να τραβούν περισσότερη πελατεία από πανικοβλημένους γονείς.

  Δυστυχώς στη χώρα μας οι ενδιαφερόμενοι γονείς δεν πρόκειται να λάβουν ισορροπημένη και αξιόπιστη ενημέρωση.

 2. 2 thinkinggamer
  Μαΐου 20, 2008 στο 12:43 μμ

  Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη υποστήριξη γονέων για τα βιντεοπαιχνίδια και όπως με κάθε τι τεχνολογικό αναγκαζονται να κολυμπάνε στα βαθιά (και ενίοτε να πνίγονται). Το PEGI είναι καλή πηγή πληροφόρησης, όπως και το PEGI Online που έχει δημιουργηθεί για να παρέχει πληροφορίες για διαδικτυακά παιχνίδια στους γονείς (http://www.pegionline.eu/el/).

  Ένα επίσης αρκετά καλό (και σχετικά ισορροπημένο) άρθρο μπορεί να βρεθεί στην σελίδα του ΙΝΚΑ (http://www.newinka.gr/consumer.php?id=189&version=gr) σχετικά με τις επιδράσεις των videogames στα παιδιά.

 3. 3 Eric Draven
  Ιουνίου 18, 2008 στο 9:46 πμ

  Χριστέ μου είναι τόσο οπισθοδρομικά τα μυαλά των Ελλήνων γονέων (όχι όλων) που γίνεται εκνευριστικό. Και αυτά τα ηλίθια ΜΜΕ (που είναι ακόμα πιο οπισθοδρομικά) τους τροφοδοτούν με ακόμη περισσότερες ηλιθιότητες!! Γκρρρ, τα νεύρα μου!! Πάω να σκοτώσω πεζούς στο Grand Theft Auto να ξεθυμάνω! :p


Comments are currently closed.

Το blog αυτό έχει ως σκοπό να ρίξει μια ψύχραιμη και κριτική ματιά στο κόσμο των videogames. Χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς άγνοια. Τα videogames έχουν να μας δώσουν πολλά, και αξίζει να ασχοληθούμε με αυτά.

Game-based Learning στην Ελλάδα
Επισκεφτείτε το group
Bookmark and Share
Μαΐου 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    Ιον. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: